Naar de inhoud Naar het menu

FRITZ!Box WiFi channel aanpassen EN

Hoe pas je het wifi-kanaal aan waarmee de FRITZ!Box uitzendt?

Deze handleiding gaat er vanuit dat de FRITZ!Box in het Engels is ingesteld. Is deze in het Nederlands ingesteld? Ga dan naar FRITZ!Box WiFi-kanaal aanpassen NL.

Soms wil je het kanaal aanpassen waarop de FRITZ!Box uitzendt. Bijvoorbeeld om je wifi te verbeteren of omdat je uitval ervaart. Uitval van de wifi-verbinding heeft vaak te maken met Radardetectie.

De 5GHz-frequentieband wordt niet alleen gebruikt voor draadloos netwerk, maar ook door radarinstallaties van bijvoorbeeld luchtverkeerscontrole en defensie. Zij zijn door de overheid aangewezen als primaire gebruikers zodat ze kunnen rekenen op een storingsvrije werking van deze installaties. Door hun gebruik van de 5 GHz-frequentieband kan het draadloze netwerk tijdelijk uitgeschakeld worden. Dit kun je te voorkomen door het kanaal vast te zetten op een kanaal lager dan 52.

Stap 1

Om in te loggen op je FRITZ!Box ga je naar http://fritz.box/ of http://192.168.178.1/.

Log in met het wachtwoord dat op je FRITZ!Box staat. Kijk op de onderzijde of achterzijde van je modem naar 'FRITZ!Box Password' met daaronder een bestaand Engels woord met cijfers. Gebruik dat wachtwoord om in te loggen.

stap 2

Klik in het linkermenu op 'Wireless' en vervolgens op 'Radio Channel'.

stap 3

Je ziet nu een overzicht met de instellingen van je draadloze kanalen. Standaard staat de instelling op: 'Set radio channel settings automatically (recommended)'.  

Om je draadloze kanalen aan te passen, verplaats je het bolletje naar de andere optie: 'Adjust radio channel settings'. 

stap 4

Bekijk welk kanaal je het beste kunt kiezen.
Klik onder 'Wireless Environment' op het tabblad '2.4-GHz band' om de drukte van de kanalen te zien voor de 2.4-GHz band. Bij ‘Bezetting van de WiFi-kanalen’ kun je zien welk kanaal je het beste kunt kiezen. Kies hierbij voor het kanaal met de minste netwerken en bij voorkeur 1, 6 of 11.

Hierna scroll je weer naar boven om bij 'Radio Channel Settings' het kanaal aan te passen.
Om je 2.4-GHz bandbreedte aan te passen doe je het volgende. Achter de tekst 'Wireless channel in the 2.4-GHz Frequency band' staat 'Auto channel'. Dit klik je aan en dan verschijnt er een uitklapmenu met de cijfers 1 t/m 13. Kies hier het gewenste kanaal.

stap 5

Bekijk welk kanaal je het beste kunt kiezen.
Klik onder 'Wireless Environment' op het tabblad '5-GHz band' om de drukte van de kanalen te zien voor de 5-GHz band. Bij ‘Bezetting van de WiFi-kanalen’ kun je zien welk kanaal je het beste kunt kiezen. Kies hierbij voor het kanaal met de minste netwerken en bij voorkeur 36, 40, 44 of 48.

Hierna scroll je weer naar boven om bij 'Instellingen voor draadloze kanalen' het kanaal aan te passen.
Om je 5-GHz bandbreedte aan te passen doe je het volgende. Achter de tekst ‘Wireless channel in the 5-GHz Frequency band’ staat Autokanaal. Dit klik je aan en dan verschijnt er een uitklapmenu met even cijfers 36 t/m 128. Kies hier het gewenste kanaal.

stap 6

Klik op 'Apply'.

Je wifi-verbinding wordt opnieuw gestart en het kanaal waarop deze nu uitzendt is veranderd. Ervaar je weer problemen? Kijk dan weer even of je op het juiste kanaal uitzendt. En pas deze aan indien nodig.