Naar de inhoud Naar het menu

FRITZ!Box DNS over TLS (DoT)

Omdat je waarschijnlijk niet wilt dat iemand kan zien welke websites je allemaal bezoekt, biedt Freedom DNS over TLS (DoT). Dit is een moderne vorm van DNS, die ervoor zorgt dat de privacy van de gebruikers verbetert. Het verkeer tussen de eindgebruiker en de DNS-server is versleuteld waardoor het onmogelijk wordt te zien welke websites er allemaal bezocht worden. Wil je versleuteld over het internet surfen, dan dien je dat zelf in te stellen op je FRITZ!Box. Doorloop onderstaande stappen. 

Stap 1

Om in te loggen op je FRITZ!Box ga je naar http://fritz.box/ of http://192.168.178.1/.

Log in met het wachtwoord dat op je FRITZ!Box staat. Kijk op de onderzijde of achterzijde van je modem naar 'FRITZ!Box Password' met daaronder een bestaand Engels woord met cijfers. Gebruik dat wachtwoord om in te loggen.

Stap 2

Klik op aan de linkerkant in het menu op 'Internet'. 

Stap 3

Klik op 'Account Information' (Accountinformatie of Toegangsgegevens).

Stap 4

Klik op het tabblad 'DNS Server'. 

Stap 5

Vink het vakje aan bij het kopje 'DNS over TLS (DoT)'.

Stap 6

Er verschijnt nu meer informatie, waarbij alle vakjes zijn aangevinkt. Wij adviseren de vinkjes aan te laten staan, maar je kunt ze natuurlijk uitzetten indien gewenst. Hieronder leggen we uit waarom je de vinkjes het beste aan kunt laten staan: 

  • "Force a certificate check for encrypted name resolution in the internet": dit zorgt ervoor dat er altijd op een geldig certificaat wordt gecheckt.
  • "Allow fallback to non-encrypted name resolution in the internet": dit zorgt ervoor dat de FRITZ!Box overschakelt naar onbeveiligd DNS-verkeer, als het via de beveiligde DNS-verbinding niet werkt. Wanneer je deze optie uitzet, kan het zijn dat je bepaalde website niet kunt vinden. 

Stap 7

Onder het kopje "Resolved Names of the DNS Servers to Be Used" vind je een invulveld. Vul hier "dns.freedom.nl" in. 

Je kunt nu versleuteld over het internet surfen.