Naar de inhoud Naar het menu

De Mijn omgeving is vernieuwd. De onderstaande instructie(s) komen mogelijk niet 100% overeen met de vernieuwde Mijn omgeving. We zijn bezig om dit aan te passen.

Hoe stel je Reverse DNS in op je verbinding?

Om computers op internet via hun naam te kunnen benaderen (zoals 'www.freedom.nl') bestaat er een systeem dat namen in nummers vertaalt: het Domain Name System (DNS). Dit systeem werkt ook de andere kant op, en vertaalt dan nummers naar namen. Dat noemen we 'Reverse DNS'.

Als je een aansluiting hebt bij Freedom, heb je een vast IPv4 adres (bijvoorbeeld 87.251.42.7). Standaard heeft die de naam '7-42-251-87.connected.by.freedominter.net'. Die werkt zowel voor DNS als Reverse DNS.

Er kunnen situaties zijn waarin je graag een eigen naam wilt kiezen. Je kunt dan in de mijn Freedom omgeving die naam instellen. Het gedeelte 'connected.by.freedominter.net' is verplicht wegens veiligheidsredenen, zodat niemand een naam kan instellen die klinkt alsof het een dienst is die Freedom Internet levert. Je kunt dus een naam instellen als 'thuisadres.connected.by.freedom.nl'.

Als je een eigen domein hebt is het in de toekomst ook mogelijk onder dat domein zelf een naam in te stellen zonder 'connected.by' erin. Bijvoorbeeld 'thuiskantoor.eigendomein.nl'.

Voor IPv6 werkt het ook zo. Op dit moment kun je een naam kiezen voor je hele /48 range, in de toekomst gaan we het mogelijk maken ook individuele adressen namen te geven.

stap 1

Log in op MIJNfreedom met het freedom account waar de internetverbinding op aangevraagd is.

Stap 2

Kies in het menu voor 'Internet' en klik in het opengeklapte menu op 'Reverse DNS'

stap 3

Bij IPv4 adres zie je je huidige IPv4 adres staan.
Bij IPv6 kun je voor nu het hele subnet laten luisteren naar de hostname. Een andere hostname per IPv6 adres toewijzen komt op een later moment.

Bij Hostname vul je de naam in welke je wilt. IPv4 en IPv6 kunnen beiden een andere hostname hebben maar je mag ook dezelfde naam gebruiken.

stap 4

Klik op ‘Opslaan’.

Let op. Het kan tot 24 uur duren voordat dit record overal bekend zal zijn.