Naar de inhoud Naar het menu

MIJNfreedom - Authenticatie sessies en regels

In de MIJNfreedom omgeving is het mogelijk om authenticatie sessies te zien en hieromheen regels aan te maken. Op deze pagina zal ik je daar wat meer over vertellen.

Wat zijn Authenticatie Sessies?

Je kunt hier komen door in te loggen met het gewenste account en te gaan naar Account -> Authenticatie -> Sessies

Authenticatie Sessies zijn zogenaamde 'sessies' waarbij er per sessie wordt aangegeven of er een inlogpoging is geweest op je account, webmail of andere dienst en of deze poging is geslaagd en vanaf welk IP-adres of dienst deze aanvraag werd gedaan. Hier heb je dus een overzicht van welke IP-adressen er inloggen op jouw account.

Dit overzicht gaat over het account waarmee je ingelogd bent in de MIJNfreedom omgeving. Wil je dit voor een gekoppelde mailbox inzien? Dan log je in met dit mailaccount in de MIJNfreedom omgeving.

Wat zijn Authenticatie Regels?

Je kunt hier komen door in te loggen in de MIJNfreedom omgeving en te gaan naar Account -> Authenticatie -> Regels

Zie je een aanmelding van een IP-adres welke je zou willen blokkeren? Wil je voor IMAP inlogs vanaf een bepaald IP-adres een ander wachtwoord gebruiken? Wil je webmail ontoegankelijk maken voor iedereen? Dat kan allemaal met authenticatie regels.

Er zal altijd een basisregel al in het systeem staan. Namelijk de regel dat je met je aangemaakte wachtwoord voor je account mag inloggen op alle diensten.

Authenticatie regels instellen

Hieronder zal ik een klein stappenplan neerzetten en een paar simpele regels die je zou kunnen gebruiken. Ik ga er hierbij vanuit dat je al ingelogd bent met het juiste account op de MIJNfreedom omgeving.

Stap 1

Ga naar het menu item 'Regels' onder 'Authenticatie'

Stap 2

Klik op 'Nieuwe regel'

Stap 3

Vul de informatie in waarmee je de regel wilt aanmaken.

- Vul bij Naam de naam die je de regel wilt geven op.

- Bij Dienst selecteer je de dienst waarvoor de regel moet gaan gelden. Je kunt kiezen uit:

  • Dashboard (de MIJNfreedom omgeving)
  • IMAP (voor imap.freedom.nl, om mail clients in te stellen)
  • Webmail
  • SMTP (voor smtp.freedom.nl, dus het uitgaande mailverkeer in een client)
  • Calendar (wordt nog niet actief ondersteund door ons, maar voor de calendar server kan je ook een ander wachtwoord opgeven)
  • All (de regel geldt voor ALLE diensten)

- Bij Authenticatie Methode selecteer je of je de toegang voor de dienst met een wachtwoord wilt beveiligen (Password) of dat je alles wilt afsluiten (Forbidden)

- Bij IP adres of range geeft je het IP-adres op waarvoor de regel moet gelden. Dit kan zowel een IPv6 als IPv4 adres zijn. Is het een range? Vul dan achter het IP-adres door middel van een `/` het subnet. Voor ALLE IPv4-adressen vul je bijvoorbeeld 0.0.0.0/0 in. Voor alle IPv6-adressen is dit bijvoorbeeld ::/0.

- Vul bij Wachtwoord het wachtwoord in wat je wilt gaan gebruiken voor deze regel.

LET OP! Je kunt met deze regels de toegang blokkeren voor allerlei soorten diensten en de MIJNomgeving. Dat kan dus betekenen dat je doormiddel van deze regel je jezelf de toegang ontzegt voor een bepaalde dienst, zonder dat je dit zou willen. Zorg er daarom voor dat je de regels die je aanmaakt altijd 2x controleert voordat je op de knop 'Opslaan' klikt.

Het zou zo moeten zijn dat je jezelf de toegang tot de MIJNfreedom omgeving niet ontzegt, zodat je wijzigingen altijd nog ongedaan kan maken. Maar er zijn regels die dit mogelijk bemoeilijken. Check dus na het 2x checken nogmaals of je de regel echt wilt aanmaken!

Stap 4

Klik op 'Opslaan' om de regel op te slaan.

Voorbeelden

De voorbeelden hieronder kunnen afwijken van de regels die je zelf moet instellen. Controleer daarom altijd je eigen instellingen en zorg ervoor dat je de juiste gegevens invoert. Je bent zelf verantwoordelijk voor de regels die je hier in stelt.