Naar de inhoud Naar het menu

Tv-ontvanger omruilen

De eerste Freedom klanten met een TV-abonnement hebben een tv-ontvanger in bruikleen gekregen die niet voldoet aan onze kwaliteitsnormen. Nieuwe klanten krijgen sinds kort de nieuwe tv-ontvanger en die werkt veel beter. Omdat we iedereen goede kwaliteit willen leveren, hebben we een omruil actie opgezet. Alle klanten met een oude tv-ontvanger krijgen tussen 30 september en 3 oktober 2020 een nieuwe tv-ontvanger op hun thuisadres bezorgd. Je hoeft daarvoor niet extra te betalen.

Op deze pagina leggen we uit hoe we de omruilactie opzetten. Klanten die meerdere tv-ontvangers hebben, sturen we natuurlijk meerdere vervangende tv-ontvangers op. 

Verbeterde tv-ontvanger(s) voor iedereen

De nieuwe tv-ontvanger, de Amino Aria 710, is iets kleiner dan de oude tv-ontvanger en heeft een overzichtelijker menu voor bediening. Het kastje start sneller op, is sneller in gebruik, wordt minder heet en is minder gevoelig voor storingen. Je kunt de tv voortaan bedienen met de afstandsbediening. 

Vanaf 6 oktober nieuwe tv-ontvangers actief

In de nacht van maandag 5 oktober op dinsdag 6 oktober zet Freedom het signaal op alle oude tv-ontvangers uit. Daarna activeren we het signaal op alle nieuwe ontvangers. Je moet zelf de nieuwe ontvanger tijdig klaarzetten. In bijgevoegde handleiding leggen we stapsgewijs uit hoe dat moet.

Samen maken we de omruilactie een succes

De omruilactie treft een groot aantal klanten, die allemaal in een korte periode moeten overstappen. Team Freedom is nog te klein om iedereen binnen 24 uur persoonlijk te kunnen begeleiden bij deze omruil. Daarom hebben we jullie hulp nodig om samen deze omruilactie tot een succes te maken. Jullie zijn allemaal Freedom klanten van het eerste uur; de een iets technischer dan de ander. Als we als een community samenwerken, moet het lukken iedereen snel te laten overstappen naar de nieuwe tv-ontvanger zonder de Freedom helpdesk daarbij extra te belasten. 

Retour sturen oude ontvangers

Zodra de nieuwe tv-ontvangers zijn geïnstalleerd, moeten de oude ontvangers, met de oude afstandsbediening en oude stroomkabel worden teruggestuurd. Je kunt daarvoor dezelfde doos gebruiken en bij een PostNL-punt afgeven. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Een retoursticker wordt meegestuurd.

Op https://community.freedom.nl zijn medewerkers van Freedom beschikbaar om iedereen te begeleiden bij het wisselen van de tv-ontvanger. Alleen voor het delen van privacygevoelige informatie gebruiken we tijdens de omruilactie het mailadres tvontvanger-omruilen@freedomnet.nl

Overzicht inhoud doos

Overzicht belangrijke data omruilactie

Overzicht inhoud doos
Amino Aria 710 hoofdontvanger met 1 stroomkabel (voor in het muur stopcontact); 

 • Eventueel extra tv-ontvangers – alleen als u voorheen ook meerdere ontvangers had;
 • 15 meter UTP-internetkabel; deze kabel heeft u niet nodig. U kunt alle kabels en stekkers van de oude ontvanger overzetten naar de nieuwe ontvanger (met uitzondering van de stroomkabel die in het stopcontact moet);
 • Begeleidende brief met stappenplan en uitleg van de omruilactie;
 • Handleiding hoe je de nieuwe tv-ontvanger aansluit, de nieuwe tv-ontvanger instelt, de nieuwe afstandsbediening koppelt met je televisie;
 • Voor het terugsturen van de oude tv-ontvanger(s) kun je dezelfde doos gebruiken waarin de nieuwe tv-ontvanger is bezorgd.

Belangrijke data omruilactie

 • Tussen 30 september en 3 oktober bezorgt PostNL de nieuwe tv-ontvanger(s) op jouw adres. Je krijgt hetzelfde aantal tv-ontvangers als je nu hebt.  Controleer na ontvangst meteen de inhoud van de doos.
 • Op maandag 5 oktober haal je de oude tv-ontvanger weg en sluit je de nieuwe tv-ontvanger aan. Daarvoor gebruik je deze handleiding, die we ook in de doos hebben bijgesloten.
 • In de nacht van maandag 5 oktober op dinsdag 6 oktober (om 02:00 uur 's nachts) stopt Freedom het tv-signaal naar alle oude ontvangers en activeert Freedom het tv-signaal naar alle nieuwe tv-ontvangers.
 • Vanaf dinsdag 6 oktober kun je:  
  • de nieuwe tv-ontvanger aansluiten,
  • de nieuwe tv-ontvanger instellen,
  • de nieuwe afstandsbediening koppelen met je televisie.
 • Na dinsdag 6 oktober is het tijd om de oude tv-ontvanger, de bijbehorende afstandsbediening en de oude stroomkabel terug te sturen. Daarvoor gebruik je de doos waarin we jou de nieuwe tv-ontvanger hebben gestuurd. Gebruik de adressticker die we hebben bijgesloten in de doos. Plak de adressticker met het retouradres over de sticker met je eigen adres. Een postzegel plakken is niet nodig. 

Kun je de sticker niet vinden, schrijf dan zelf het retouradres op de doos

BNS Datalogistics
Afdeling Retouren
Antwoordnummer 42
4100 VP Vianen

Handeling uitvoeren op maandag 5 oktober 2020
Korte handleiding TV-ontvanger Amino Aria 7 aansluiten 

In eerst instantie is het belangrijk dat je een werkende internetverbinding hebt. Is dit het geval? Volg dan onderstaande stappen om je televisieontvanger aan te sluiten.

Wat heb je nodig:

 • Pakket nieuwe tv-ontvanger
 • Televisietoestel
 • HDMI-kabel  
 • Afstandsbediening van eigen televisietoestel
 • Afstandsbediening van televisieontvanger

STAP 1 Haal de kabels uit je oude tv-ontvanger en stop die in dezelfde poorten aan de achterkant van de nieuwe tv-ontvanger. Vind je dat lastig, kijk dan op www.freedom.nl/tvkastje welke kabel in welke uitgang hoort.  

STAP 2 Sluit de bestaande HDMI-kabel aan op je nieuwe tv-ontvanger.

STAP 3 Sluit de nieuwe stroomadapter aan op de nieuwe tv-ontvanger en steek de stekker in het stopcontact. Het lampje aan de voorkant op de televisieontvanger gaat branden en de lampjes bij de netwerkpoort gaan branden/knipperen.

STAP 4 Selecteer met de afstandsbediening van je eigen televisietoestel de juiste HDMI-ingang van de televisie. Kies de HDMI-ingang die correspondeert met het cijfer op de aansluiting. Lukt dit niet? Controleer dan in de handleiding van je televisietoestel hoe je de juiste HDMI-ingang kan kiezen.

STAP 5 Zet de televisieontvanger aan door op de STB-aan/uit-knop te drukken. Je zult nu in het beeld de televisieontvanger zien opstarten. Wanneer de televisieontvanger klaar is met opstarten, zal je een taalselectie zien. Ga dan verder met de instructie om de televisieontvanger in te stellen.

Handeling uitvoeren op of na dinsdag 6 oktober 2020
We gaan nu de TV-ontvanger Amino Aria 7 instellen

Als je de eerste keer je televisieontvanger aanzet, moet je de tv-ontvanger instellen. In de volgende stappen staat hoe je dit kunt doen.

STAP 6 Selecteer je voorkeurstaal en bevestig de keuze door 'Volgende' te selecteren en op de knop 'OK' te drukken.

STAP 7 De internetsnelheid wordt getest om te bevestigen dat alle interactieve diensten beschikbaar zijn. Druk op ‘OK’ om naar de volgende stap te gaan.

STAP 8 Controleer of er nog updates beschikbaar zijn. Druk op ‘OK’ om naar de volgende stap te gaan.

STAP 9 Je kunt hier de code voor ouderlijk toezicht instellen. Hiermee blokkeer je 18+ zenders en video on demand met een pincode. De standaard pincode is ‘0000’ of ‘1234’. Wil je dit niet? Kun je direct rechts onderin het scherm op ‘Overslaan’ kiezen. Je krijgt in het laatste scherm dan wel een waarschuwing, maar deze kun je negeren.

STAP 10 Je kunt hier de betaalpincode instellen. Deze pincode wordt gebruikt om betalingen te verrichten, bijvoorbeeld voor de aankoop van films. De standaard pincode is ‘0000’ of ‘1234’. Wil je dit niet? Kun je direct rechts onderin het scherm op ‘Overslaan’ kiezen. Je krijgt in het laatste scherm dan wel een waarschuwing, maar deze kun je negeren.

STAP 11 Als alles naar wens is ingesteld is het gelukt! Selecteer 'TV Kijken' en druk op ‘OK’. Je komt nu in het televisie menu. Hier kun je kiezen wat je wilt gaan kijken.

Handeling uitvoeren op of na dinsdag 6 oktober 2020
We gaan nu de afstandsbediening Amino Aria 710 koppelen aan je televisietoestel

Je kunt de afstandsbediening van de televisieontvanger koppelen aan je televisie, zodat je geluid, mute en TV-aan/uit-knop op de afstandsbediening gaan werken.

Zoek voordat je begint de juiste koppelcode voor jouw televisie op in www.freedom.nl/koppelcodes en houd deze bij de hand. Dan ben je alvast goed voorbereid.

STAP 12 Zet de televisie aan zodat je beeld hebt. De televisie moet dus niet in de standby-modus staan.

STAP 13 Zoek als je dit nog niet hebt gedaan de koppelcode voor jouw televisie op in www.freedom.nl/koppelcodes. Heb je dit al gedaan? Dan kun je verder naar de volgende stap.

STAP 14 Zet het volume van de Canal Digitaal HD-ontvanger op 100. Doe dit met de meegeleverde afstandsbediening.

STAP 15 Druk op de afstandsbediening tegelijkertijd op de cijferknoppen '1' en '3' tot de knop TV twee keer knippert.

STAP 16 Toets met de cijferknoppen de 3 of 4-cijferige code in die bij je TV hoort.

STAP 17 Druk op de Mute-knop van de afstandsbediening. Dit is een icoontje van een luidsprekertje met een diagonaal streepje erdoorheen. Zodra het Mute-symbool in beeld komt op je tv kun je de toets loslaten.

STAP 18 Druk tegelijkertijd op de Text-knop en de stopknop. De knop STB gaat uit. Je bent nu klaar. Je kunt voor je televisie nu gebruik maken van de knoppen TV, Volume en de Mute-knop.

Oude tv-ontvanger terugsturen na dinsdag 6 oktober 

Zodra de nieuwe tv-ontvangers zijn geïnstalleerd, moeten de oude ontvangers, met afstandsbediening en stroomkabel worden teruggestuurd. Je kunt daarvoor dezelfde doos gebruiken en bij een PostNL-punt afgeven. Hier zijn geen kosten aan verbonden. De retoursticker is in de doos meegestuurd.

Het adres is: 
BNS Datalogistics
Retouren
Antwoordnummer 42
4100 VP  Vianen