Naar de inhoud Naar het menu

De verschillende vormen van televisiekijken

Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren van televisiekijken:

  1. Via een tv-ontvanger rechtstreeks op je tv;
  2. Via een app van je tv-aanbieder;
  3. Via een app van een (streaming)dienst zoals Netflix, NLZiet, Videoland of YouTuber

Waarom kun je tegenwoordig op verschillende manieren televisiekijken? En wat past nu het beste bij jou? We leggen het je hieronder uit.

Van toen naar nu

Vanaf 2 oktober 1951 konden we in Nederland televisiekijken. Het aantal kanalen, de techniek en de beeldkwaliteit zijn aanzienlijk veranderd in al die jaren, maar wat tot dan toe gelijk bleef was de manier waarop gekeken werd, namelijk lineair. Lineaire tv betekent dat je kijkt op het moment dat een programma wordt uitgezonden.

De laatste jaren zie je echter een duidelijk trend ontstaan in twee richtingen, namelijk:

  • Van lineair naar on-demand: kijk de programma’s op het moment dat jij dat wilt met het device wat je op dat moment voor handen hebt. Zit je bijvoorbeeld een serie te kijken in de trein, dan kijk je thuis op de tv naadloos verder vanaf het moment dat jij het programma in de trein had gestopt.
  • De opkomst van content makers die hun doelgroep niet bereiken via traditionele tv-aanbieders. YouTube, TikTok en social media zoals Instagram zijn de platformen waarop zij zich begeven en hun content tonen. Denk hierbij aan filmpjes over sneakers, allerlei soorten vlogs, filmpjes waarop je iemand een product ziet uitpakken of filmpjes waarbij je meekijkt met iemand die aan het gamen is. Dit soort filmpjes zullen het waarschijnlijk niet overleven op tv, maar online zijn ze supersuccesvol.

Tv kijken zonder kastje

Voor velen is het de normaalste zaak van de wereld, voor anderen nog iets te spannend en onbekend: tv kijken zonder kastje, oftewel zonder tv-ontvanger. Hoe werkt dit precies?

De nieuwe aanbieders van content schieten als paddenstoelen uit de grond. Om deze altijd en overal te kunnen bekijken worden deze vaak aangeboden via een app. Die app kun je op verschillende apparaten installeren, zodat je op dat apparaat het materiaal van de dienst kunt bekijken.

Wil je het materiaal liever op je tv zelf kijken? Dat kan! Op een Smart TV kun je de app vaak rechtstreeks installeren. Je kunt er ook voor kiezen, om je niet zo slimme televisie slim te maken door middel van een mediaspeler in je tv zoals een Chromecast, Apple TV of een Nvidia Shield.

Tv-programma’s, films en series kijken via een app: de opties

Hieronder tref je een aantal opties waarvoor je een app kan downloaden. In de meeste gevallen dien je hier ook een abonnement voor te nemen. Dit abonnement kun je aanschaffen bij de desbetreffende dienst zelf.