Naar de inhoud Naar het menu

Woordenlijst

Wat betekenen alle woorden die we gebruiken?

We gebruiken veel verschillende termen en deze hebben allemaal een eigen betekenis. Deze pagina wordt steeds aangevuld en verbeterd.

2FA

Tweestapsverificatie / 2-factor authenticatie
Het extra beveiligen van een applicatie of pagina voor bijvoorbeeld een TOTP (Time based One Time Password) app. Zie ook TOTP. :-)

42

Het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles.

ADSL

Asymmetric Digital Subscriber Line

AON AON staat voor 'Active Optical Network'. Het is een glasvezel-netwerktechnologie geschikt voor snelheden tot 1 Gbit/s.

AVM

Fabrikant van de FRITZ!Box

Crowd about now

De crowdfunding partij waar Freedom haar crowdfundingsactie gehouden heeft

Datacenter of DC

Een ruimte/gebouw waar servers staan

DHCP

Dynamic Host Configuration Protocol
Een computerprotocol dat beschrijft hoe een computer dynamisch zijn netwerkinstelling van een DHCP server kan verkrijgen.

DKIM

DomainKeys Identified Mail
Deze techniek ondertekent e-mails met een sleutel, zodat de ontvanger kan controleren of het bericht onderweg niet is aangepast.

DNS

Domain Name System

DNS editor

Met een DNS editor kun je records van je domein(naam) wijzigen.

Domeinnaam Een domeinnaam is een naam met domeinextensie zoals .nl of .com die verwijst naar een locatie op het internet. Je krijgt door middel van dit 'adres' toegang tot je website. Anderen kunnen ook door middel van dit adres jouw website bezoeken. 

DSL

Digital Subscriber Line
Een techniek om internet te leveren via de telefoonlijn.

EoF

Ethernet over Fiber

Fiber

Glasvezel, een techniek om internet over te leveren. Bij glasvezel internet worden data via vezels van glas met de snelheid van het licht uitgewisseld.

FRITZ!Box

Het merk modem dat wij leveren

FTU

Fiber Termination Unit

Glasvezel

Een techniek om hoge snelheden over te leveren. Bij glasvezel internet worden data via vezels van glas met de snelheid van het licht uitgewisseld.

Gateway Dit is op zijn simpelst gezegd de toegangspoort voor het internet.

GoF

Gigabit over Fiber

GPON GPON staat voor 'Gigabit-capable Passive Optical Network. Het is een glasvezel-netwerktechnologie geschikt voor snelheden tot 1 Gbit/s.

GUI

Graphical User Interface
Een grafische gebruikersomgeving is een manier van interactie met een computer waarbij grafische beelden, widgets en tekst gebruikt worden. In computerjargon wordt ook wel gesproken van een frontend. 

HASH

Een hash is een versleutelde vorm van bijvoorbeeld een wachtwoord die niet ontsleuteld kan worden. Daardoor kunnen wachtwoorden veilig worden opgeslagen, maar toch vergeleken worden met de gehashte versie van een wachtwoord dat iemand heeft ingetypt op een website

HDMI

De high-definition multimedia interface (HDMI) is een aansluiting voor audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm.

IGMP Snooping

Een switch die valt binnen het Internet Group Management Protocol maakt het mogelijk om interactieve tv via het apparaat te bekijken.

IMAP

Internet Message Access Protocol
Je kunt via IMAP mail ophalen. Voordeel hierbij is dat de mail op alle apparaten (die je met IMAP hebt ingesteld) dezelfde berichten toont.

IP

Internet Protocol

IPv4

Internet Protocol versie 4, het IPv4 adres is nodig om te internetten.

IPv6

Internet Protocol versie 6

IS/RA

Infrastructuur Randapparatuur. Het aansluitpunt voor DSL-verbindingen.

ISO 27001 Het ISO 27001 certificaat is het bewijs dat de organisatie de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen om informatie te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en verwerking. 

KANVAS

De administratie van het KPNNetwerkNL netwerk met daarin de aansluitingen en snelheden per woonadres voor hun koper- en glasnetwerk

KPNNetwerkNL

Beheerder van het KPN-netwerk

LAN

Local Area Network

MB

Megabytes. (B is een hoofdletter)

Mbit of Mb

Megabits. (b is een kleine letter)

Modem

Samenvoeging van Modulator & Demodulator. Apparaat waarmee informatiesignalen geschikt gemaakt worden om over een verbinding te worden getransporteerd. Deze is nodig om verbinding te maken met xDSL verbindingen. De FRITZ!Box is bijvoorbeeld een modem.

Multicast

Multicast laat het toe om over een netwerk te communiceren naar groepen van willekeurige grootte via een enkele transmissie door de bron.

MX

Mail Exchange record
Een MX-record geeft aan waar e-mails voor het desbetreffende domein afgeleverd moeten worden.

NTU

Network Termination Unit

NEN 7510 Het NEN 7510 certificaat is het bewijs dat de organisatie de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen om patiëntgegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en verwerking.
ONT Optical Network Terminal. Dit is het apparaat dat is aangesloten op de glasvezelverbinding bij GPON en XGSPON verbindingen en zet het optische (glasvezel) signaal om naar een (koper) netwerk signaal.
Open source Open source betekent ook wel 'open bron'. het houdt in dat de gebruiker de licentie heeft om de broncode te bestuderen, aan te passen, te verbeteren, te verspreiden of te verkopen. De licentie bepaalt voor welke doeleinde de broncode ingezet mag worden.

OS

Operating System zoals Windows 10, Ubuntu, OSx

Router

Een router is een apparaat dat twee of meer verschillende computernetwerken aan elkaar verbindt. De FRITZ!Box is bijvoorbeeld een modem en een router.

Pairbonding

Een DSL-techniek waarbij 2 aderparen gebruikt worden

Patchcover

Hierin kun je 2 glasvezelkabels aansluiten. Wordt gebruikt om een modem met glasvezelaansluiting aan te sluiten.

POP3

Post Office Protocol
Via POP3 kun je ook e-mail ophalen. Je slaat de e-mail dan lokaal op.
Wij ondersteunen geen POP3 op dit moment.

Pre-order / voorinschrijving Een pre-order is ook wel een voorinschrijving. Je plaatst een bestelling voordat het beschikbaar is. Dit is vaak het geval wanneer er in een gebied glasvezel wordt aangelegd of al is aangelegd, maar Freedom er nog niet op aangesloten is. 

SFP module

De small form-factor pluggable module. Dit is een module om bijvoorbeeld glasvezelkabels op een modem met een SFP aansluiting aan te sluiten. Bijvoorbeeld op de FRITZ!Box 5530.

Shared webhosting Via webhosting maak je jouw website beschikbaar voor het publiek onder een eigen domeinnaam (bijv. www. bedrijfsnaam .nl). Bij shared webhosting huur je een klein deeltje van een server. Op deze server worden zowel jouw website als die van andere klanten opgeslagen en beschikbaar gemaakt via het internet.

SIDN

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland
De partij die de domeinnamen in Nederland reguleert.

SIP

Session Initiation Protocol
Een protocol om multimediacommunicatie mogelijk te maken en wordt onder meer gebruikt voor Voice over IP.

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol
We versturen mail via SMTP.

Soverin

De partner waar wij mee samen werken voor meekijkvrije e-mail.

SPF

Secure Policy Framework

SSH

Secure Shell

SSL Secure Socket Layer (SSL) is een beveiligingsprotocol dat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen een webserver en internetbrowser.
STARTTLS STARTTLS wordt gebruikt om een bestaande onveilige verbinding te upgraden naar een beveiligde verbinding d.m.v. TLS of SSL.

STB

Settopbox. Maar we zeggen liever televisieontvanger.

Stroomnetwerkadapter Ook wel 'Homeplug', 'Devolo' of 'Powerline adapter' genoemd. Dit zijn apparaten die het data signaal via het stroomnetwerk "draadloos" verzenden. (Freedom raad het gebruik van deze apparaten af. We bekabelen liever alles met een netwerk kabel.)

Switch

Op een switch kun je meerdere apparaten aansluiten. Handig, want de FRITZ!Box heeft maar 4 LAN poorten.

TCP

Transmission Control Protocol

Teredo

Teredo een overgangstechnologie die volledige IPv6-connectiviteit biedt voor IPv6-compatibele hosts die zich op het IPv4-internet bevinden maar geen native verbinding met een IPv6-netwerk hebben.

TLS Transport Layer Security is de opvolger van SSL. Het is een protocol om veilig te kunnen communiceren. Het zorgt voor de beveiliging bij bijvoorbeeld het inloggen op een website of ophalen/verzenden van e-mail.

TOTP

Time based One Time Password
Een algoritme dat een eenmalig wachtwoord genereert vanaf een gedeelde geheime sleutel. Het wachtwoord is voor een korte periode beschikbaar na het opvragen, daarna is het niet meer te gebruiken en wordt een nieuw wachtwoord gemaakt.

TTL

Time To Live
TTL staat voor Time To Live. Deze tijd, uitgedrukt in seconden (maar soms minuten in een DNS editor), is de tijd die de geldigheid van een record weergeeft. Verander je iets? Dan moet de TTL eerst verlopen zijn voordat de wijziging voor iedereen zichtbaar is. Verandert je IP-adres en heb je thuis een website draaien? Zet ruim van te voren je TTL op bijvoorbeeld 300 seconden (of 5 minuut in de DNS editor). Zo is alles na de wijziging snel weer bereikbaar.

TXT

Text record

UDP

User Datagram Protocol

Unicast

Het verzenden van een pakket naar één host. De normale gang van zaken.

UI

User Interface

User

Gebruiker

User interface

De user interface (UI) wordt ook wel gebruikersomgeving genoemd. Het is de visuele vorm waarin de gebruiker het product of de dienst te zien krijgt en de elementen, zoals bijvoorbeeld knoppen, waarmee hij hier gebruik van kan maken. 

VDSL

Very high bitrate Digital Subscriber Line

VM

Virtual Machine

VoIP

Voice over Internet Protocol

VPN

Virtual Private Network

VVDSL

Vectored VDSL

WAN

Wide Area Network

WBA

Wholesale Broadband Access

WiFi

Draadloos netwerk

WLAN

Wireless Local Area Network, draadloos network

xDSL

Een verzamelterm voor DSL technieken. Bijvoorbeeld. ADSL, VDSL, VVDSL, BVDSL, BVVDSL, Vplus.

XGSPON XGSPON is een 10 Gigabit-capable Symmetric Passive Optical Network. Het is geschikt voor toekomstige snelheden tot 10 Gbit/s.