Naar de inhoud Naar het menu

Wat doet Freedom

Freedom levert diensten over het internet, zoals glasvezel- of DSL-internet, televisie en telefonie. Daarnaast bieden we ook webhosting, managed webhosting en colocation. Maar Freedom is meer dan een internetprovider. Freedom strijdt voor internetvrijheid, privacy, databescherming en veiligheid. Daartoe zetten we Public Affairs in, juridische instrumenten en werken we samen met andere partijen. Wil je een misstand aandragen waarvan je denkt dat Freedom kan helpen, laat het ons dan weten. Freedom werkt o.a. aan het volgende:

 1. Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV); we zijn principieel tegen de sleepwet en maken ons zorgen over de ondermijning van het beroepsgeheim van advocaten en journalisten en zullen misstanden aan de kaak stellen. 
 2. Open infrastructuur; we procederen over reële tarieven voor toegang tot de kabel. 
 3. Dataretentie; het opslaan van telefoon- en datagegevens door overheden en commerciële organisaties baart ons zorgen. Wij praten graag mee over de inhoud van de onvermijdelijke nieuwe Brusselse en Nederlandse wetsvoorstellen. 
 4. Cryptowars; we willen nieuwe wetsvoorstellen om achterdeurtjes in te bouwen in ge-encrypte software tegenhouden (er zijn al voorstellen hiertoe in onder andere Australië en Amerika). 
 5. ePrivacy Verordening; we monitoren de stand van zaken van de ePrivacy Verordening en de wettelijke uitzonderingen op het briefgeheim. Wij maken ons zorgen over ‘deep packet inspection’ bij andere providers en over de injectie van unieke identifiers in dataverkeer voor marketingdoeleinden. We lobbyen op deze onderwerpen. 
 6. Fakenews; we ondersteunen technische initiatieven om fakenews te detecteren. Zie bijvoorbeeld: 888zoeker nepnieuws op YouTube
 7. Internetsurveillance; we willen voorkomen dat internetsurveillance als gevolg van de handhaving van auteursrecht, van bestrijding van terrorisme en kinderporno wordt misbruikt om maatregelen in te voeren die verder gaan dan noodzakelijk is om deze zaken goed te kunnen doen. 
 8. DNS over https; we ondersteunen DoH (het bevorderen van DNS over https, waardoor dataverkeer wordt versleuteld, zodat data-privacy en -integriteit worden gewaarborgd). We maken ons zorgen over de concentratie van DNS-verkeer bij Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft (GAFAM). 
 9. Doorgifte persoonsgegevens; we adviseren over de onderhandelingen van de EU over de doorgifte van persoonsgegevens naar de VS. 
 10. Privacy; we adviseren over ICANN en WHOIS issues. 
 11. Sponsoring; we sponsoren initiatieven zoals de ‘internet archive’ en niet-gouvernementele organisaties (ngo) zoals Bits of Freedom, petities.nl, hackfestivals en open source-initiatieven. 
 12. Databescherming; we adviseren over profilering; van Like-buttons tot de invasie van het fysieke privédomein via Nest, Alexa, software voor scholen en ziekenhuizen, etc.