Naar de inhoud Naar het menu

Bescherm onze gezondheid en bescherm onze rechten!

nieuws/vergrootglas.jpg

Freedom maakt zich samen met andere actiegroepen sterk voor het belang van privacy op de website www.veiligtegencorona.nl.

Verschillende initiatieven hebben zich verenigd om aan te tonen wat het belang van privacy ná de aankondiging van minister de Jonge om actief apps in te gaan zetten bij het bestrijden van de Corona-pandemie. Ze roepen de minister op middels een petitie op om in actie te komen.

“Het lijkt op dit moment in de publieke opinie alsof het recht op privacy recht tegenover de bestrijding van het Coronavirus wordt gezet. Dat is een grove misvatting” aldus Anco Scholte ter Horst, CEO van Freedom. “Samen de handen ineen slaan om op een constructieve manier in actie te komen tegen Corona is het devies voor elke branche, dat geldt ook voor internet en IT. Dat de privacy gewaarborgd moet zijn zal in hoge mate bijdragen aan het gebruik en dus ook het succes van apps en online initiatieven tegen corona.”

De betrokken initiatiefnemers waaronder de Waag, de consumentenbond, Bits of Freedom, wetenschappers en vele opinieleiders in het vakgebied geven in de petitie de kaders en de achtergrond aan van het belang van privacy in deze tijden aan. Techniek kan een effectief middel zijn in samenhang met andere maatregelen. Het belang van het beschermen van privacy voor alle Nederlanders is een grondrecht waarop geen inbreuk gemaakt mag worden. Voor de effectieve bestrijding van Corona zullen privacy vriendelijke tools en apps uiteindelijk langer en effectiever ingezet worden dan apps die de privacy schenden. De ondertekenaars roepen de overheid op om rekening te houden met het recht op privacy en stellen dat ze ontwikkelingen van apps of tools waarbij privacy geschonden actief zullen tegengaan.