Nieuwsbrief ontvangen?
De nieuwsbrief van Freedom verschijnt onregelmatig. Hij bevat nieuws over onze internetdiensten en andere initiatieven.
Meld je nu aan
En wat daaraan voorafging
Afgelopen zaterdag 28 januari was de dag van de gegevensbescherming: data protection day. Deze dag is je misschien beter bekend als de dag van de privacy. Hieronder vertellen we je meer over hoe de afgelopen week - ook voor ons - in het teken van de privacy stond.
Op woensdag 25 januari vond de jaarlijkse Nationale Privacy Conferentie plaats. Hier zijn de Privacy Awards uitgereikt. Deze conferentie wordt georganiseerd door ECP Platform voor de Informatiesamenleving en stichting Privacy First. Als je wilt weten wie de winnaars zijn, bezoek dan de website van ECP. De conferentie werd uitgezonden via stream en is opgenomen om terug te kunnen kijken.
Om de privacy te vieren waren wij diezelfde dag, op 25 januari, online aanwezig bij Privacycamp georganiseerd door EDRI. Ook Privacycamp is opgenomen en kan worden teruggekeken. Je wordt via de EDRI website doorgestuurd naar YouTube. Wil je het hele programma liever nalezen? Dan kan dat via deze link.
Hieronder een paar gespreksonderwerpen en opmerkingen die ons zijn bijgebleven.
Op dit moment kunnen we geen berichtjes sturen tussen verschillende apps. Dat komt omdat deze 'instant messaging apps' niet interoperabel zijn. Dat betekent dat de verschillende apps niet met elkaar kunnen praten. Een voorbeeld is het veelgebruikte Whatsapp. Je kunt via deze app alleen een berichtje sturen naar iemand die ook Whatsapp heeft. Je kunt dus niet via Whatsapp berichten met iemand die op Signal zit.
De big tech bedrijven die nu het grootste aandeel hebben op de markt zijn - op zijn zachts gezegd - geen fan van interoperabiliteit en werken niet vanzelf mee. De digitale markten wet zal hier binnenkort verandering in brengen.*
* Achtergrond: kritische kanttekeningen over deze wet
Wat levert het ons op om interoperabiliteit af te dwingen? De markt zit nu op slot en wordt dan opengebroken. Er kunnen meer verschillende apps worden ontwikkeld omdat daar ruimte voor wordt gemaakt. Hierdoor hebben de gebruikers meer keuze en dus meer controle. Je kunt dan bijvoorbeeld gemakkelijker kiezen voor een app die je privacy respecteert terwijl je nog steeds al je bekenden kunt berichten.
Een spreker merkt op dat vaak wordt gezegd dat gebrek aan veiligheid een gevaar is voor onze privacy. Deze stelling geldt ook andersom: gebrek aan privacy is een gevaar voor onze veiligheid.
Een andere spreker heeft politici horen zeggen: “I cannot imagine what operability would look like” - vertaald naar het Nederlands: "Ik kan mij niet voorstellen hoe die interoperabiliteit eruit zou zien". Daarop zegt de spreker: "Show politicians how Mastodon works" - vertaald naar het Nederlands: "Laat de politici zien hoe Mastodon werkt". Er lijkt behoefte te bestaan aan het leren gebruiken van (technische) alternatieven. Het gaat om het bijsturen van gebruiksgemak en bepaald gedrag.
Die laatste opmerking brengt ons bij het volgende punt: de Privacy Coalitie. Freedom is hierbij aangesloten sinds vorig jaar. De coalitie bestaat onder andere uit Nederlandse bedrijven die een privacy-vriendelijk alternatief aanbieden. Het doel van de coalitie is dat de overheid standaard privacy-vriendelijke alternatieven onderzoekt en toepast.
Een voorbeeld? Stel een gemeente praat alleen met haar inwoners via Facebook. Dat kan anders. Facebook kan prima als een communicatie optie bestaan om iedereen goed te bereiken. Maar, als standaard communicatieplatform moet de gemeente een privacy-vriendelijk alternatief gebruiken. De overheid moet hierin het goede voorbeeld geven. Zij moet dus goede alternatieven aanbieden en hier ook goed mee kunnen werken.
Onderaan onze eigen website dragen wij nu het stempel van de Privacy Coalitie. Wil je meer weten over dit initiatief of wil je aansluiten? Bezoek dan de website.
Om nog even terug te komen op Privacycamp: er werd ook gesproken over verantwoordelijk gebruik van data en kunstmatige intelligentie. Hiervoor is DEDA ontwikkeld, de ethische data assistent. Dit instrument wordt nu al een aantal jaar gebruikt door de Nederlandse overheid. Hierdoor worden fundamentale rechten meegenomen in de besluitvorming.
DEDA bestaat uit een aantal vragen die gesteld worden bij het inzetten van kunstmatige intelligentie. Vragen als: waarom zet je deze vorm van kunstmatige intelligentie precies in? Wat is de juridische achtergrond? En: welk probleem moet worden opgelost? Welke technologie wil je precies gebruiken? Hoe zorg je voor implementatie, wat is de context en wie wordt erdoor geraakt?
Het instrument draait om het vaststellen van verantwoordelijkheid en toekerekenbaarheid. Zo kunnen overheidsinstanties zich verantwoorden op het moment dat een burger daarom vraagt.
Freedom ondersteunt The Privacy Collective in haar rechtszaak tegen Oracle en Salesforce. De rechtbank heeft de zaak niet in behandeling willen nemen. Daarom heeft de stichting namens miljoenen Nederlandse internetters hoger beroep ingediend. Om het hoger beroep te laten slagen werkt Freedom mee. Zowel in de kerngroep van partners als in een klein comite. Freedom gaat dus regelmatig in gesprek met de stichting en haar partners, zo ook vorige week.
Ook dit jaar is Freedom sponsor van noyb. Deze Oostenrijkse organisatie voert een tactische juridische strijd om handhaving van de privacywet af te dwingen. Met resultaat!! Voor hun werk en campagne is noyb onder andere afhankelijk van sponsoren. Om onafhankelijk te blijven neemt noyb geen geld aan van overheden. Het geld dat nodig is komt binnen via lidmaatschap, donaties en sponsors.
Lees de statement van noyb over data protection day op hun website.
Binnenkort vinden de Big Brother Awards van Bits of Freedom plaats. Je kunt nu nog je stem uitbrengen en je aanmelden voor het evenement via de website.