Naar de inhoud Naar het menu

Deepfake, net echt of echt nep?

nieuws/220422-deepfake.png

Deepfake is een verzamelnaam voor software, waarmee je nepvideo’s kunt maken die in de meeste gevallen bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Door middel van AI-technologie en ‘machine learning’ (oftewel, machinaal leren) kan de computer gezichten verwisselen of de stem van iemand vervangen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor entertainment doeleinden, zoals in films. Helaas wordt deze techniek ook gebruikt om mensen te misleiden.

Ben je benieuwd wat deepfake precies is en hoe je het kunt herkennen? Bekijk dan onderstaande video waarin Suus meer uitlegt en ook het resultaat van deepfake laat zien. 

Een deepfake vereist veel data en duizenden beelden van twee mensen. Vervolgens moeten deze beelden met behulp van specialistische software worden samengevoegd. (Gelukkig) gaat dat niet over een nacht ijs. In het resultaat dat je in ons filmpje terugzag, is het duidelijk dat het om deepfake gaat. In deze video’s is het echter minder goed te zien: https://vimeo.com/544363296?dnt=1 en https://www.mediawijsheid.nl/video/deep-fake-video-van-obama/

Hoe bescherm je jezelf tegen deepfake?
Een deepfake herkennen is één ding, maar zorgen dat er geen deepfake van jou gemaakt wordt is ook belangrijk. Op deze manier maak je het in elk geval een stukje moeilijker:

  1. Deel niet te veel foto’s en video’s van jezelf online.
  2. Zet je social media-account(s) op privé.
  3. Beveilig je apparaten goed door middel van anti-malware software zoals bijvoorbeeld F-Secure en een VPN (binnenkort vertelt Sébas hier meer over in een nieuw filmpje).