Naar de inhoud Naar het menu

Een kabinet met meer aandacht voor digitalisering; gaat het eindelijk lukken de komende 4 jaar?

nieuws/1615643681_2021-03-13-een-kabinet-met-meer-aandacht-voor-digitalisering-.jpg

Freedom geeft je natuurlijk geen stemadvies, dat is immers helemaal aan jou! Als Internet serviceprovider die vecht voor een veilig en vrij internet zijn we wel heel benieuwd naar de plannen van de politieke partijen. Vooral naar onderwerpen binnen de thema’s die ons aan het hart gaan: privacy, digitalisering en ICT. Zijn de partijen zich bewust van het belang van deze thema’s en hoe zien we dat terug in hun programma’s? Met welke praktische voorstellen komen ze?

Om hierachter te komen zijn we álle verkiezingsprogramma’s ingedoken.

Klik hier om direct een overzicht te zien van een aantal concrete voorstellen van politieke partijen. 

Onze bevindingen:

  • De meeste partijen spreken zich uit over cybercrime, Big Tech en innovatie;
  • Een groot aantal partijen wijst op 'open source' als oplossing;
  • Een aantal partijen noemen het EPD (elektronisch patiëntendossier) en de virus maatregelen;
  • Een aantal partijen zijn fel gekeerd tegen de Sleepwet en Super SyRi;
  • Er zijn ook best veel partijen die (vrijwel) geen aandacht schenken aan deze thema’s.

Oprecht vindt dat de overheid een ‘app’ moet worden en VVD wil “samen terughacken”. De PVDA stelt een digitaal paspoort voor. 50PLUS vindt dat de overheid oog moet hebben voor mensen die minder digivaardig zijn. Zowel PvdA als D66 noemen toegang tot het internet een basisbehoefte. BIJ1 noemt het een basisrecht en beschouwt het internet als een nutsvoorziening. SP zegt dat internet voor iedereen betaalbaar en beschikbaar moet zijn. Piratenpartij en D66 stellen hackatons, bug bounty programma’s, een CISO en een Autoriteit Digitale Markten voor.

In ons overzicht vermelden we een aantal concrete voorstellen van een aantal partijen. Dit is natuurlijk maar een greep uit alles wat de partijen erover zeggen. Lees vooral de partijprogramma’s van álle partijen om een weloverwogen keuze te maken.

Stembusakkoord
Voor veilige digitalisering met bescherming van rechtsstaat en mensenrechten hebben sommige partijen een stembusakkoord gesloten. Dit is een initiatief van Bits of Freedom, Amnesty, Open State Foundation en Waag.

Het vervolg
Freedom is erg benieuwd naar de verkiezingsuitslag van aankomende week, maar wat daarna komt is misschien nog wel interessanter! Heeft het kabinet de komende 4 jaar meer aandacht voor digitalisering? Freedom houdt de partijen de komende kabinetsperioden de gaten en checkt wat er daadwerkelijk wordt uitgevoerd.