Nieuwsbrief ontvangen?
De nieuwsbrief van Freedom verschijnt onregelmatig. Hij bevat nieuws over onze internetdiensten en andere initiatieven.
Meld je nu aan
“With Freedom comes Privacy”
Stichting BREIN heeft vandaag bekend gemaakt dat zij weer eens naar de rechter stapt om internet providers in Nederland zo ver te krijgen om e-mailadressen van klanten af te staan. Dit keer gaat het over een campagne gericht op uploaders van grote bestanden. E-mailadressen van klanten zijn persoonlijke gegevens. Freedom Internet geeft geen persoonlijke gegevens aan derden en verzet zich dus tegen deze actie van BREIN.
BREIN heeft een aantal internetgebruikers op het oog die vaak grote bestanden uploaden. Op basis van de IP-adressen klopt BREIN aan bij de desbetreffende provider. De provider moet dan een waarschuwingsmail doorsturen namens BREIN. Als de provider dit weigert, dan vraagt BREIN de e-mailadressen op van de klanten met deze IP-adressen om zelf een waarschuwingsmail te sturen.
Freedom stelt dat zowel de e-mailadressen als de IP-adressen aan te merken zijn als persoonlijke gegevens. Wij beschermen de gegevens van onze klanten. Wij zijn geen verlengstuk van BREIN en zullen hun waarschuwingen niet doorsturen. En zonder wettelijke verplichting of rechterlijk bevel, zullen wij niet ingaan op verzoeken om persoonlijke gegevens te delen. Wij zullen dus ook niet erkennen dat die IP-adressen bij onze klanten horen.
Stichting BREIN beschikt over speciaal ontwikkelde programmatuur om te “sniffen”. Sniffen is het aftappen of opnemen van gegevens; dit kan strafbaar zijn. Net zoals het plaatsen van afluisterapparatuur ook strafbaar kan zijn. Het plaatsen van afluisterapparatuur met de bedoeling om wederrechtelijk gegevensoverdracht of -verwerking af te luisteren of op te nemen is een misdrijf (139d lid 1 Sr). Het programma van BREIN lijkt specifiek ontworpen om heimelijk op te nemen. Het is zeer de vraag of stichting BREIN op basis van een vermoeden wel mag sniffen.
BREIN noemt de online platforms waar bestanden worden gedeeld “illegaal” en maakt daarmee de gebruikers van die platforms bij voorbaat verdacht. Hiervoor bestaan regels binnen de democratie; het is niet aan BREIN, een private organisatie, om te bepalen wat legitiem is. Daarbij is het vrij delen van informatie op het internet een grondrecht. En Freedom maakt zich hard voor dit grondrecht.
Wij betwijfelen of er een wettelijke grondslag is voor het handelen van stichting BREIN en of die grondslag toereikend is voor deze specifieke actie. Volgens Freedom draagt dit handelen bij aan een (online) samenleving waarin burgers zijn overgeleverd aan constante surveillance.
Hiertegen verzet Freedom zich nadrukkelijk en wij roepen andere ISP’s op om zich aan te sluiten bij dit verzet.
With Freedom comes Privacy.