Naar de inhoud Naar het menu

FRITZ!Box modem en de domeinnaam fritz.box

nieuws/2021-08-03-fritz-box-7590.jpg

De domeinnaam fritz.box is in gebruik genomen maar is op dit moment niet in eigendom van AVM (fabrikant van het FRITZ!Box modem).
Dit heeft als gevolg dat wanneer je naar een hostnaam gaat die eindigt op fritz.box, je mogelijk wordt verwezen naar een derde partij. AVM heeft al jaren fritz.box voor intern gebruik ingesteld voor het benaderen van de FRITZ!Box en andere apparaten binnen het thuisnetwerk, maar dit geeft nu problemen in een aantal gevallen.
AVM heeft ons wel laten weten dat ze druk bezig zijn om bezit te krijgen van de domeinnaam.

Moet ik iets doen?
Als je een FRITZ!Box uit de doos haalt en de standaard instellingen gebruikt loop je geen risico en hoef je niets te doen. Dit komt omdat de FRITZ!Box dan als jouw DNS server werkt. De FRITZ!Box zelf laat de verzoeken niet door naar buiten toe, maar dat is anders als je een eigen DNS server kiest.

Heb je tijdens het installeren specifieke DNS servers ingesteld. Bijvoorbeeld die van Google of CloudFlare? Of heb je op apparaten zelf de DNS servers van Freedom Internet of andere DNS aanbieders ingesteld? Dan raden we aan om hiervoor toch de FRITZ!Box als DNS server in te stellen. Want dan gaan ook in dit geval de verzoeken langs de FRITZ!Box.

Wanneer je gebruik maakt van DoH (https://freedom.nl/nieuwsartikel/freedom-lanceert-doh-en-dot) dan wordt het domein opgevraagd buiten de FRITZ!Box om. Dit is ook het geval wanneer je eigen DNS instellingen hebt voor bijvoorbeeld filtering. Denk hierbij aan een Pi-Hole of AdGuard Home.

Adviezen bij gebruik van FRITZ!Box
De adviezen gaan ervan uit dat je de standaard netwerk adresreeks gebruikt van de FRITZ!Box (192.168.178.0/24). Pas deze aan indien je het anders hebt ingesteld.

 • Schakel tijdelijk de DoH uit. Kijk voor de stappen bij de instructies van jouw browser of applicatie.
 • Gebruik de DNS van de FRITZ!Box zelf. Op deze pagina vind je waar je dit kan wijzigen in de FRITZ!Box (https://nl.avm.de/service/knowledge-base/dok/FRITZ-Box-7590/165_Andere-DNS-servers-in-FRITZ-Box-configureren/)
 • Maak tijdelijk geen gebruik van hostnaam die eindigt op fritz.box. Gebruik in plaats daarvan het lokale IP-adres.
   
 • Voor AdGuard Home heb je 3 keuzes:
  • Voeg het domein fritz.box in bij het volgende veld:
   Settings > DNS Settings > Disallowed domains
   Domein komt niet in de logs voor.
  • Voeg het volgende in `192.168.178.1 fritz.box^`bij het volgende veld:
   Filters > Custom filtering rules.
   Voeg het onder de bestaande regels toe. Denk eraan om op ‘Apply’ te drukken.
   Dit wordt getoond in de log en onderaan de pagina kan je het testen.
  • Pas een DNS rewrite toe:
   Filters > DNS rewrite > Add DNS rewrite > veld 1: fritz.box | veld 2: 192.168.178.1
   Zo wordt een fritz.box verzoek omgezet naar een lokaal IP-adres.
 • Voor Pi-Hole kan je het volgende instellen:
  Settings > DNS > vink ‘Use Conditional forwarding’  > veld 1: 192.168.178.0/24 | veld 2: 192.168.178.1 | veld 3: fritz.box

Op het moment dat dit probleem verholpen is zullen we een update plaatsen op de Community post van dit artikel. (https://community.freedom.nl/t/fritz-box-modem-en-de-domeinnaam-fritz-box/)

Update 13.52: DoT eruit gehaald omdat wanneer deze op de FRITZ!Box is ingesteld, alsof de FRITZ!Box het domeinnaam niet buiten opvraagt.

Update 27 mei 2024 14.37: Het domein fritz.box staat weer bij de registrar. fritz.box verwijst nu naar een IP-adres van AVM.