Naar de inhoud Naar het menu

Het belang van open en vrije communicatie

nieuws/1646657316_220307-nieuws.png

Een open en vrij internet. Dat is ons streven. Open, zodat iedereen vrij kan communiceren.

Open, dus toegankelijk voor iedereen en in principe zonder beperking door overheid, bedrijf, computersysteem of mens.

Vrij, dus in principe zonder censuur of repressie door overheid, bedrijf, computersysteem of mens.

Door de oorlog in Oekraïne worden we met de neus op de feiten gedrukt. Betrouwbare informatie over de oorlog is ontzettend belangrijk. Dit wordt mogelijk gemaakt door de onafhankelijke pers die ter plaatse is en verslag doet. Ondanks de enorme risico’s.   

Journalistiek is onmisbaar in een democratie. Daarom moeten we er alles aan doen om het delen van betrouwbare informatie met (burger)journalisten mogelijk te maken en hen te beschermen. 

Op de korte termijn bestaat voor de pers die verslag doet in de regio vooral behoefte aan vesten en helmen. Dit hoorden wij afgelopen vrijdag van deze journalisten zelf op een crisisbijeenkomst over een hulp aan media in Oekraïne. De spullen moeten goed gecoördineerd het land in worden gebracht. Om dat in goede banen te leiden is geld nodig en een netwerk. Een van de organisaties die op deze behoefte inspeelt is Free Press Unlimited.

Ben je op zoek naar een manier om bij te dragen? Kijk dan bijvoorbeeld hier hoe je kunt helpen. 

Toevoeging 28 maart 2022: Inmiddels is de Media Lifeline Ukraine een maand oud. Op de website van Free Press Unlimited vindt je meer informatie over de voortgang.