Naar de inhoud Naar het menu

Internetvrijheid wordt verder beperkt

nieuws/230411-internetvrijheid-wordt-verder-bepwerkt.png

'Wat is de overheid nu weer van plan', horen we je denken. Nou, dit keer is het niet de overheid, maar een grote commerciële partij die meer grip lijkt te krijgen op ons vrije verkeer van informatie. Wat speelt er precies? Lees hieronder verder.

Quad9 moet van de rechter een website blokkeren

In Duitsland heeft de rechter bepaald dat Quad9 een website moet blokkeren. Quad9 is een DNS resolver: dat betekent dat de organisatie IP-adressen omzet naar webadressen. Op deze manier is een website gemakkelijker te vinden voor alle internetters. Je hoeft namelijk niet het specifieke IP-adres van een website in te typen, maar alleen de domeinnaam, bijvoorbeeld 'freedom.nl'. De DNS resolver zorgt ervoor dat je op de juiste website terechtkomt.

Om het internetverkeer goed te regelen zijn DNS resolvers van groot belang. Organisaties als Quad9 bieden hun diensten kosteloos aan. Zij spelen een cruciale rol in het goed laten functioneren van het internet. Zij zijn een neutrale partij die slechts het verkeer regelen via metadata en niets te maken hebben met de inhoud ervan. Er is geen invloed of controle op de data en er is geen zakelijke relatie met de eigenaar van de website. Een organisatie als Quad9 moet onafhankelijk kunnen opereren.

De gevolgen van deze uitspraak kunnen enorm groot zijn. Hiermee staat namelijk de deur open voor grote bedrijven (en overheden) om websites te laten blokkeren, omdat de inhoud hen niet bevalt. En dat is censuur.

Waarom heeft de rechter dit aan Quad9 opgedragen?

De partij die naar de rechter is gestapt is Sony Music. Sony beweert dat op de website in kwestie auteursrechtelijk beschermd materiaal te vinden is. Daarom is de rechter gevraagd om Quad9 op te dragen de website te blokkeren.

Volgens Eco is de uitspraak in strijd met de nieuwe dienstenwet (DSA) waar DNS-partijen van aansprakelijkheid worden uitgezonderd. Quad9 beweert dat met deze uitspraak meer verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op hen rust dan op een social media netwerk. Dat is de omgekeerde wereld. Een partij als Quad9 moet juist niet over de inhoud gaan. Bovendien heeft de organisatie niet de juridische kennis om te oordelen over content, een blokkade of zich te verweren tegen een partij als Sony Music.

Wil je Quad9 ondersteunen?

Op de website van Quad9 kun je de organisatie met een donatie ondersteunen. De not-for-profit kan alle hulp gebruiken in deze belangrijke strijd!

Wil je op een andere manier bijdragen? Zorg voor meer bewustwording in je omgeving en deel het bericht van Quad9.

Meer leesvoer over deze kwestie:

https://quad9.net/news/blog/dangers-of-content-blocking-2023

https://international.eco.de/news/eco-association-on-the-quad9-ruling-blocking-of-internet-content-through-the-back-door/

https://dutchcloudcommunity.nl/nieuws/zorgwekkende-rechtszaak-in-duitsland-tegen-quad9-kan-verregaande-gevolgen-hebben-voor-vrijheid-op-internet/

https://www.voys.nl/blog/waarom-we-quad9-steunen-in-de-rechtszaak-tegen-sony-music/