Naar de inhoud Naar het menu

KPN zegt sponsoring op, Petities.nl verhuist van XS4ALL naar Freedom Internet

nieuws/210423-petities.nl.jpg

In november lieten we jullie al weten dat Freedom en Vereniging Open Domein een overeenkomst waren aangegaan voor de hosting van de website Petities.nl. Vandaag is het dan zover! De servers van Petities.nl worden verhuisd van XS4ALL naar Freedom Internet. De verhuizing is noodzakelijk na eenzijdige opzegging van het sponsorcontract met Petities.nl door KPN. Dit gebeurde toen een journalist wees op het XS4ALL-logo onder de petitie 'XS4ALL Moet Blijven’. 

Reinder Rustema, oprichter en eindredacteur van Petities.nl: "XS4ALL was jarenlang onze sponsor. We deelden dezelfde waarden en opvattingen over burgerrechten, zoals het belang van actieve bescherming van privacy. Dit verdween echter als beleid met de nieuwe koers van KPN om XS4ALL op te heffen. Dat Freedom Internet bereid is samen met Procolix de hosting over te nemen is geweldig. We voelen ons daar erg bij thuis."

Petities die op de voor gebruikers gratis website Petities.nl worden geplaatst halen met grote regelmaat het landelijke nieuws. De site blijft onverminderd populair in het gebruik om maatschappelijke vraagstukken aan de kaak te stellen. Sinds 2005 zijn er ongeveer 20 miljoen ondertekeningen onder 20.000 petities gezet. 

Fieldlab petitie
Petities.nl kwam afgelopen maandag landelijk in het nieuws door een petitie tegen het '538-fieldlab-experiment'. Deze petitie werd honderdduizenden keren getekend en zorgde voor afgelasting van het evenement.

Freedom Internet
De directeur van Freedom Internet, Anco Scholte ter Horst, is blij met het vertrouwen dat Petities.nl aan Freedom geeft: "Sinds oktober werken we samen met Procolix om kwalitatief hoogstaande hosting aan te bieden, met maximale aandacht voor veiligheid. De sponsoring van Petities.nl is voor ons niet meer dan logisch: de oorsprong van Freedom ligt in de petities van XS4ALL Moet Blijven uit 2019, we delen de passie voor het strijden om digitale burgerrechten en het ondersteunen van maatschappelijke acties vanuit burgers."

Ook Koen de Jonge van Procolix ziet de sponsoring als een logische stap: "Procolix wilde Petities.nl 15 jaar geleden al sponsoren, maar het kwam er toen niet van. Nu valt alles op zijn plek. We zijn ook speciaal ingericht op klanten die met piekbelasting te maken hebben. We konden bij de Fieldlab-petitie zien dat dat soms noodzakelijk is. Op dat punt kunnen we Petities.nl ook de helpende hand bieden."

Oprichting Petities.nl
De website Petities.nl is een project van de vereniging 'Open Domein' die in 2001 is opgericht om de publieke ruimte-gedachte van 'De Digitale Stad' in stand te houden, nadat de Stichting DDS als commerciële BV de digitale huizen, pleinen en het postkantoor beëindigde. Sindsdien zijn er ongeveer 6000 ‘bewoners’ met een gratis mailbox in het project 'De echte Digitale Stad'. Een deel heeft een homepage op deds.nl gebouwd. De vereniging financiert de servers met de contributie van ongeveer 100 leden. Bandbreedte en energie worden gesponsord. 

De verhuizing van de servers vindt plaats op vrijdagochtend 23 april. Gedurende de verhuizing is Petities.nl tijdelijk niet bereikbaar.