Naar de inhoud Naar het menu

Nieuw voorstel Europese Commissie

Wat betekent dit voor de vertrouwelijkheid van onze communicatie?

nieuws/220512-voorstel-europese-commissie.png

Het zat er al even aan te komen en afgelopen week was het zover. De Europese Commissie presenteerde een nieuw voorstel, waarin zij online kindermisbruik streng willen aanpakken. Dat klinkt in eerste instantie natuurlijk fantastisch. Laat duidelijk zijn: wij zijn tegen kindermisbruik! Het voorstel dwingt bedrijven alleen om mee te kijken naar wat internetgebruikers met elkaar delen. Oftewel, de Europese Commissie wil van encryptie af.

Waarom wil de Europese Commissie van encryptie af?
Online kindermisbruik is een groot probleem. Afgelopen jaar ging het volgens de commissie alleen al om zo’n 85 miljoen foto’s en video’s. En dat zijn alleen de gevallen die gemeld zijn door vijf bedrijven die vrijwillig kinderporno opsporen. De coronapandemie heeft echter geleid tot nog meer misbruik. Volgens onderzoek van de Internet Watch Foundation, waarop de commissie zich beroept, is het misbruik toegenomen met 64 procent in één jaar tijd.

Wat houdt het voorstel (eventueel) concreet in?
Chatdiensten zoals WhatsApp en Signal worden verplicht om kindermisbruik te monitoren en aan te pakken. Dit betekent dat er in de versleuteling een achterdeurtje ingebouwd moet worden. Op dit moment staan deze applicaties juist bekend om hun zogenaamde ‘end-to-end encryptie’, wat inhoudt dat een bedrijf of overheid niet kan meekijken. Wanneer er met het voorstel wordt ingestemd, kunnen bedrijven en overheden dus wél meelezen wanneer jij een berichtje stuurt.

Is dit dé manier om kindermisbruik aan te pakken?
Kindermisbruik is verschrikkelijk. Maar de vertrouwelijkheid van communicatie is van groot belang.

Bits of Freedom bijt zich in dit zeer belangrijke onderwerp vast. Ze geven aan dat het cruciaal is om kindermisbruik te bestrijden op een effectieve en duurzame manier en stellen dat deze plannen dat niet zijn. Freedom sluit zich daarbij aan. Bits of Freedom meldt verder op hun site: “De vertrouwelijkheid van communicatie is onmisbaar voor iedereen, óók voor kinderen en slachtoffers van seksueel misbruik. Je kunt alleen veilig communiceren met een vertrouweling of een hulpverlener, als je zeker weet dat niemand over je schouders meekijkt. De Europese wetgever moet daarom inzetten op andere maatregelen. Bijvoorbeeld het stroomlijnen van grensoverschrijdende strafrechtelijke onderzoeken, het versterken van de samenwerking tussen verschillende diensten en het wegwerken van de enorme achterstanden bij de zedenpolitie.”.

Wanneer gaat dit voorstel in?
Het wetsvoorstel is een startpunt van een traject dat maanden tot jaren kan duren. Het Europees Parlement en de Europese Raad (lidstaten) moeten er ook mee instemmen. In de tussentijd gaat Bits of Freedom aan de slag met een grondige analyse van het definitieve voorstel. We raden je dan ook aan hen te volgen, voor meer updates.

Wil je meer lezen over dit voorstel? Lees dan ook: