Naar de inhoud Naar het menu

Oproep: Steun de rechtszaak van The Privacy Collective tegen de illegale verkoop van je surfgedrag

nieuws/real-time-bidding.png

We hebben het er al vaker over gehad: The Privacy Collective komt op voor de privacy van internetgebruikers, door techreuzen Salesforce en Oracle voor de rechter te dagen. Deze bedrijven maken megawinsten door je surf- en klikgedrag aan derde partijen te verkopen. De rechtbank heeft de zaak niet in behandeling willen nemen. Daarom heeft de stichting namens miljoenen Nederlandse internetters hoger beroep ingediend. Om het hoger beroep te laten slagen werkt Freedom mee. Maar nu hebben we ook jouw hulp nodig!

Steun de rechtszaak

Je kunt nu helpen door de rechtszaak te steunen. Daarmee help je een einde te maken aan dit schadelijke verdienmodel.

Hoe zat het ook alweer?

Salesforce en Oracle zijn twee grote partijen die dagelijks massaal onze online privacy schenden. Dit doen ze door informatie die je via cookies en andere tracking technologie achterlaat, te bundelen tot een persoonlijk profiel en te verkopen aan de hoogste bieder. Politieke partijen, lobbygroepen, inlichtingendiensten, criminelen; de profielen met ieders surfgedrag zijn voor veel meer partijen interessant dan slechts adverteerders en worden voor uiteenlopende doelen misbruikt.

The Privacy Collective daagde daarom deze twee partijen voor de rechter. Om mee te doen aan deze actie en schade te claimen kon iedereen zich aanmelden via de website door een duimpje omhoog te geven. De stichting wilde bewust namelijk niet te veel gegevens verzamelen van de achterban.

De rechtbank was er niet van overtuigd dat door het verzamelen van duimpjes omhoog goed is komen vast te staan uit hoeveel mensen de groep precies bestaat. En vooral wie die mensen precies zijn. De rechtbank heeft daarom besloten de zaak niet inhoudelijk te behandelen, want de stichting heeft niet voldaan aan de formele eisen die worden gesteld aan een collectieve actie. 

Hoger beroep

The Privacy Collective heeft hoger beroep ingediend en vraagt nu aan iedereen die de actie ondersteunt een e-mailadres, voor- en achternaam in te vullen. Ze vorderen vervolgens namens iedere gedupeerde een schadevergoeding van 500 euro van Salesforce en Oracle. Daarmee worden Nederlandse internetgebruikers gecompenseerd voor de jarenlange schending van hun privacy en wordt er effectief een einde gemaakt aan het illegale verdienmodel van bedrijven als Salesforce en Oracle.

Freedom Internet ondersteunt als partner van The Privacy Collective deze rechtszaak van harte. Wil jij je steun ook betuigen? Meld je dan aan op de website van The Privacy Collective: https://theprivacycollective.nl/landingspagina/