Nieuwsbrief ontvangen?
De nieuwsbrief van Freedom verschijnt onregelmatig. Hij bevat nieuws over onze internetdiensten en andere initiatieven.
Meld je nu aan
Security nieuws 2 mei 2023
Afgelopen maand ging het opnieuw meermaals in het nieuws over organisaties en bedrijven die zijn getroffen door ransomware. Royal Dirkzwager, KNVB, fruitbedrijf Dole en kassafabrikant NCR waren dit keer de dupe. De gevolgen zijn vaak groot; de bedrijfsvoering is ontregeld en zijn er berichten van grote financiële schade. In dit artikel duiken we wat verder in op ransomware en beantwoorden we de vragen: wat is het en hoe verdedig je je ertegen?
Ransomware is een soort schadelijke software die bestanden "gijzelt" door ze te versleutelen. Het belooft het slachtoffer de bestanden pas weer toegankelijk te maken als er losgeld betaald wordt. De kwaadwillenden die ransomware verspreiden zetten slachtoffers vaak onder druk. Er moet snel betaald worden, gebeurt dat niet dan dreigen ze de bestanden permanent ontoegankelijk te maken of - tot schrik van veel organisaties - (bedrijfs)informatie publiek te maken.
Ransomware is big business: er gaat veel geld in om, veel kwaadwillenden verspreiden ransomware geautomatiseerd en op grote schaal en er zijn zelfs programma's voor wederverkoop inclusief klantenservice voor hun afnemers ("Ransomware-as-a-Service").
Veel ransomware komt vaak bij slachtoffers binnen via "social engineering", ook wel sociale manipulatie genoemd. Slachtoffers worden verleid om een kwaadaardig programma te starten. Het start met een onschuldig ogende e-mailbijlage die gestuurd wordt naar een groep mensen of via een web-advertentie. De kwaadwillenden trekken alles uit de kast om de mensen die de e-mail ontvangen, of de web-advertentie zien, over te halen ergens op te klikken. Ze spelen in op de nieuwsgierigheid, angst, hebzucht, ontwetendheid of medelijden van de lezer. Achteraf blijkt de onschuldig ogende bijlage of advertentie eigenlijk een kwaadaardig programma te zijn. Zodra dat kwaadaardige programma wordt gestart, wordt de "gijzeling" in gang gezet.
Een bekend geval van een kwaadaardige web-advertentie is de CryptoWall-ransomware uit 2014. Daar werden mensen verleid om op een advertentie te klikken en een programma te openen om bijvoorbeeld zogenaamd een update te doen van een bekend softwarepakket zoals Adobe Reader, of gratis toegang te krijgen tot pikante websites.
Zodra het slachtoffer verleid is tot het starten van het kwaadaardige programma, gaat dit programma stilletjes en vrijwel onzichtbaar te werk met het ontoegankelijk maken van bestanden op het apparaat. Eventuele cloud- of NAS-drives die gekoppeld zijn met een getroffen apparaat, kunnen ook door ransomware ontoegangelijk worden gemaakt.
De manier waarop de bestanden ontoegankelijk worden gemaakt is met versleuteling. Alleen de kwaadwillende weet wat de sleutel is om de bestanden weer toegankelijk te maken. Wanneer de bestanden zijn versteuteld, dan geeft de ransomware het slachtoffer vaak een melding waarbij de boodschap niet te missen is: "betaal snel, anders ben je je bestanden kwijt".
De kwaadwillenden beloven om na betaling van veel geld of cryptovaluta, je weer toegang te geven tot jouw bestanden. Of het verstandig is om een gijzelnemer te vertrouwen is natuurlijk maar de vraag...
Algemeen advies: niet betalen. Het belonen van gijzelnemers is natuurlijk geen goed plan. Daarnaast is er geen garantie dat je je bestanden terugkrijgt wanneer je hen betaalt.
Verschillende bedrijven en politiediensten, waaronder de Nederlandse Politie, hebben een initiatief opgericht met de naam No More Ransom. Zij geven goede adviezen over wat te doen als je getroffen bent door ransomware. Daarnaast bieden zij voor sommige ransomware zelfs gratis ontsleutelingstools.
Een goede verdediging tegen ransomware, of malware en virussen in het algemeen, bestaat uit een aantal onderdelen:
"Een gewaarschuwd mens telt voor twee", dat spreekwoord gaat zonder meer op. Als je weet wat ransomware en social engineering is, dan kun je jezelf er beter tegen verdedigen.
Als je altijd een kopie achter de hand hebt van je bestanden, dan ben je niet alleen beter beschermd tegen ransomware, maar ook als je apparaat onverhoopt gestolen zou worden of stuk gaat. Zorg er natuurlijk wèl voor dat de back-up met een veilig wachtwoord toegankelijk is. Kies voor back-ups ook een oplossing waarbij je automatisch oude versies van bestanden bewaart, alleen dan weet je zeker dat je kan terugvallen op een goede kopie. Je weet immers meestal pas dat je door ransomware getroffen bent als het al te laat is.
Denk bovenbien bij het maken van back-ups aan de "3-2-1"-regel:
- Er horen 3 backups te zijn;
- Op 2 verschillende opslagmediums;
- Waarvan 1 off-site (buitenshuis) moet zijn bewaard.
Als je kiest voor een cloud-opslagdienst, kijk dan natuurlijk goed of dat die jouw privacy respecteert.
Veel kwaadaardige programma's misbruiken kwetsbaarheden in programma's, om zo door al aanwezige veiligheidsmaatregelen heen te komen. Dus: update, update, update! Bij een update worden namelijk gevonden kwetsbaarheden in programma's opgelost. Let uiteraard altijd goed op dat je alleen updates uit vertrouwde kanalen installeert.
Voorkomen is beter dan genezen. Een virusscanner detecteert veel bekende kwaadaardige programma's zoals ransomware en stopt ze voordat ze schade aanrichten. Ook herkent een goede virusscanner kenmerken van kwaadaardige programma's die *nog niet bekend* zijn als ransomware of virus. Hiervoor maken virusscanners gebruik van een zogenaamde heuristische analyse: een manier om dingen te herkennen die goedaardige programma's niet zomaar zouden doen.
Goed om te weten: bij een internetabonnement van Freedom krijg je het uitgebreide pakket F-Secure SAFE: https://freedom.nl/diensten/beveiliging. Hiermee kan je tot maar liefst vijf apparaten beschermen: PC, laptop, tablet of mobiele telefoon.
Tot de volgende keer, en blijf veilig online!