Naar de inhoud Naar het menu

Steun voor The Privacy Collective groeit hard

nieuws/real-time-bidding.png

Freedom Internet steunt de rechtszaak van Stichting The Privacy Collective tegen Salesforce en Oracle al een tijdje. Inmiddels wordt de lijst van organisaties die hun steun uitspreken steeds groter, met onder meer de Datavakbond, Bits of Freedom, Privacy First en de Qiy Foundation. Ook Access Now Europe en NOYB - de organisatie van data privacy activist Max Schrems - hebben zich aangesloten. 

We willen we onze abonnees oproepen zich ook hard te maken voor privacy en een einde te maken aan de onrechtmatige datahandel door Oracle en Salesforce, waarbij je zoekgedrag in kaart wordt gebracht en gevolgd.

Lees meer of steun deze zaak direct hier

The Privacy Collective daagde de twee tech concerns in augustus voor de rechter voor het tegen de wet verzamelen en gebruiken van gegevens van miljoenen Nederlanders. Van al die gegevens uit verschillende bronnen worden profielen gemaakt, waar adverteerders op kunnen bieden. Dit leidt tot super profielen waar burgers geen enkele controle over hebt. In die profielen wordt van alles over je vastgelegd zonder dat je daar ooit toestemming voor hebt gegeven. Dat is tegen de wet, dus startte de Stichting een zogenaamde class action, en vordert schade.

Op basis van het aantal gedupeerden kan de totale omvang van de schade uitkomen op meer dan 10 miljard euro. 

De Stichting moet aan de rechter kunnen laten zien dat er voldoende steun is voor deze zaak. 

Naast steun van organisaties, waaronder Freedom Internet is ook steun van internetgebruikers belangrijk. Want hoewel de kritiek op de ad-tech industrie in heel Europa groeit, wordt er nog niet veel gehandhaafd. Het is de hoogste tijd om deze misstanden aan te pakken. De AP is inmiddels ook akkoord met dit soort initiatieven.

Freedom Internet steunt deze procedure voor 100%. Jij toch ook?

Meedoen is makkelijk: je hoeft alleen hier te klikken om de zaak direct te steunen. Het enige persoonlijke gegeven dat via deze klik van je wordt opgeslagen is je IP-adres. Het IP-adres is het enige gegeven dat er toe doet en dat we nodig hebben voor deze actie.