Naar de inhoud Naar het menu

Waar was Freedom in januari 2024 ook mee bezig?

nieuws/220128-dag-van-de-privacy.png

Privacy

Het jaar begint goed, want in januari draait het om onze privacy. Daarom toog Freedom naar Brussel om Privacycamp van EDRi bij te wonen.

Terwijl wij in Brussel waren, werden in Den Haag de Privacy Awards uitgereikt op de Nationale Privacy Conferentie

Rechtszaak The Privacy Collective

Over twee dagen, op 8 februari 2024, vindt in deze zaak het hoger beroep plaats. De stichting nodigt iedereen die interesse heeft van harte uit om de zitting te bij te wonen via de online stream. Lees meer over deze rechtszaak in onze eerdere nieuwsberichten.

Big Brother Awards

Het was een feestje en we waren erbij! De avond was niet alleen heel erg leuk vanwege de prachtige speech van Evelyn Austin. Of vanwege de uitreiking van de Big Brother Awards aan de grootste privacyschenders. Maar ook omdat er maar liefst 5 Felipe Rodriguez awards werden uitgereikt aan voorvechters voor internetvrijheid!

Sponsor van noyb

Ook dit jaar blijft Freedom sponsor van noyb. Deze Oostenrijkse organisatie zet zich in voor handhaving en naleving van de Europese privacwet (de AVG). Dat gebeurt door het indienen van klachten, het voeren van rechtszaken en het opzoeken van publiciteit. Hieronder lees je meer over waar noyb de laatste tijd mee bezig was.

En wat zijn de plannen voor 2024?

Als je Meta gebruikt, dan moet je ermee akkoord gaan dat Meta jouw data gebruikt. Dat is - inmiddels wel bekend - het verdienmodel van het bedrijf. Als je wel wat privacy wilt, dan moet je daarvoor betalen. Noyb voert actie tegen deze 'pay or okay' constructie van Meta. Helaas lijkt het erop de lidstaten - dus onze overheden - meegaan in het argument van Meta. Daarom raadt noyb ons aan om onze Autoriteit Persoonsgegevens hierop aan te spreken.

Verder verwacht noyb een belangrijke uitspraak van de Europese rechter in de zaak tegen Meta. Ook wordt nauwlettend in de gaten gehouden welke afspraken worden gemaakt tussen de EU en de VS in verband met de doorgifte van persoonlijke gegevens.

Euroispa

Eind vorig jaar vierden we in Brussel de 25e verjaardag van Euroispa. Freedom is forumlid van deze Europese vereniging voor providers.

Proeftuin Westerkwartier

Deze maand kregen we een presentatie over de voortgang van onze eigen proeftuin en ook de twee andere proeftuinen. Heel erg leuk om een keer uit te zoomen en te zien hoe ver we intussen zijn gekomen! We werken nu al langer dan twee jaar aan dit project en zijn blij dit jaar te kunnen starten. Over het onderzoek en de resultaten houden we jullie natuurlijk op de hoogte.