Op deze pagina vind je meer informatie over de maatschappelijke initiatieven van Freedom. Wil je meer weten over sponsoring? Ga dan naar onze sponsorpagina.
CEDO - de onderwijscoalitie
Freedom is betrokken bij CEDO: dit is een coalitie van mensen die streven naar meer privacy vriendelijke alternatieven en zich verzetten tegen de enorme invloed van big tech in het onderwijs. CEDO staat voor Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs.
Kinderen krijgen als ze heel klein zijn al een account van Google of Microsoft op school. Hier hebben zij zelf nooit om gevraagd. Het gebruik van big tech diensten wordt op die manier genormaliseerd. Al op jonge leeftijd worden we afhankelijk gemaakt van het gebruik van deze diensten en van deze bedrijven. Het gebruik van de diensten wordt - in het onderwijs en elders - zelden bevraagd of bekritiseerd. Ook bieden overheden en scholen geen alternatieven aan en wordt niet ingezet op ontwikkeling van alternatieven. Tijd voor verandering!
Want: ook de stap naar het gebruik van andere (gekoppelde) diensten van hetzelfde grote bedrijf is snel gemaakt. Zonder dat we goed beseffen wat de consequensties zijn, is big tech helemaal verweven in ons leven. Dit maakt big tech bedrijven nog machtiger en aanweziger dan ze al waren. De bedrijven hebben nu mensen al vanaf de kleuterklas precies in beeld. Dat is toch doodeng?
De overheid lijkt niet te beseffen hoeveel impact dit heeft en dat is volgens de coalitie onbegrijpelijk. Daarom blijven wij dit probleem op verschillende manieren aankaarten en vooral dringen wij aan op alternatieven! Er is een manifest geschreven en een petitie gestart om mensen bewust te maken. Daarnaast spreken coalitie-leden op verschillende congressen en met beleidsmakers.
Wil je je aansluiten? Teken dan de petitie.
Benieuwd hoe je zelf direct kunt bijdragen? Bekijk dan de tips van CEDO.
Freedom voert een rechtszaak in Europa
FOIC staat voor Freedom Of Information Coalition. Freedom startte deze coalitie in maart 2022 toen duidelijk werd dat wij websites van Russische staatsmedia moesten gaan blokkeren vanwege een TV-uitzendverbod. Zoals je misschien al weet, strijdt Freedom voor een vrij en open internet voor iedereen. Dat betekent dat wij ons altijd zullen verzetten tegen internetblokkades. Pas na een democratisch genomen besluit, een rechterlijke toetsing en voldoende controle, kan er volgens ons een reden bestaan om het internetverkeer (tijdelijk) te blokkeren. Het kan dus goed zijn dat wij naar de rechter stappen voor een uitspraak als we worden gedwongen te blokkeren.
Zo ook in dit geval. Het OM gaf in maart 2022 via een bericht in de media aan te gaan handhaven als providers bepaalde websites niet zouden blokkeren. We kregen dus niet eens een directe opdracht van de overheid. Want dat is wel hoe deze blokkade is opgelegd: indirect en per decreet. Het blokkeren van internetverkeer en de manier waarop dit werd afgedwongen, stuitte bij ons en anderen op veel weerstand.
We zochten partijen die zich hier in de openbaarheid ook druk over wilden maken. Dat waren er niet veel, want de blokkade lag (en ligt) erg gevoelig in de politiek en de publieke opinie. Uiteindelijk zijn we een rechtszaak gestart bij de Europese rechter met twee andere providers: A2B Internet en BIT. We vonden advocatenkantoor Kennedy van der Laan bereidt om ons te helpen tegen een schappelijke prijs. Onze zaak wordt gesteund door een aantal andere coalitieleden: de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Persvrijheidsfonds, Bits of Freedom, Voys, MijnDomein, Quanza en OpenFiber. De rechtszaak wordt door al deze partijen samen betaald.
Ben je benieuwd naar de achtergrond van deze zaak of wil je de voortgang volgen? Op onze website vind je een reeks artikelen.
The Privacy Collective - collectieve actie en schadeclaim
Freedom ondersteunt de rechtszaak van stichting The Privacy Collective en overlegt regelmatig binnen een kerngroep met andere supporters. De stichting voert een rechtszaak tegen Oracle en Salesforce. Volgens de stichting worden de rechten van internetters door deze bedrijven geschonden en is daarom naar de Nederlandse rechter gestapt. In eerste instantie is de zaak door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat de rechter de zaak nog niet inhoudelijk heeft beoordeeld. Inmiddels heeft de stichting tegen die uitspraak hoger beroep ingesteld.
Volg het dossier van deze rechtszaak op onze website.