Naar de inhoud Naar het menu

Freedom stapt naar de Europese rechter vanwege internetblokkade

nieuws/220523-verzoekschrift.png

> Please find a link to the Englis text below<

Freedom Internet stapt samen met een coalitie van providers en organisaties die opkomen voor internetvrijheid en vrijheid van informatie, naar de Europese rechter. De coalitie treedt op onder de naam ‘Freedom of Information Coalition’ (FOIC) en neemt deze stap vanwege de blokkade van de Russische staatskanalen RT en Sputnik op basis van het Europese Besluit en de Verordening 2022/350

Tekst gaat verder onder de video.

Sinds de maatregel in maart gepubliceerd werd is Freedom samen met de coalitiepartijen achter de schermen bezig geweest om een klacht voor te bereiden. De coalitie vindt het besluit van de Raad van Ministers van de Europese Unie om deze zenders te censureren veel te ver gaan. De maatregel druist in tegen het recht op informatievrijheid. Bovendien is er volgens de coalitie geen onafhankelijke en zorgvuldige toetsing aan voorafgegaan aan het besluit. De coalitie vraagt aan het Europese Hof om de maatregel nietig te verklaren, waardoor de informatie toegankelijk blijft voor alle burgers en de vrije pers in de Europese Unie. Het verzoekschrift wordt op 24 mei ingediend bij het Europese Hof in Luxemburg.

Desinformatie moet niet bestreden worden met censuur
De coalitie twijfelt er niet aan dat de geblokkeerde Russische kanalen worden ingezet als propaganda tijdens de oorlog. Het zijn absoluut geen onafhankelijke nieuwszenders. De coalitie verdedigt de inhoud van de staatszenders dan ook niet maar vindt dat desinformatie niet moet worden bestreden met censuur. Het is juist belangrijk om te weten welke informatie in Rusland verspreid wordt, zodat je daar feiten tegenover kan stellen en de situatie kan duiden. 

De coalitie – en daarmee Freedom – zijn juist tegen het opleggen van censuur door landen zoals Rusland. Dit kan een startsein zijn voor de informatie-muur om Europa.

Wil je meer weten over het verzoekschrift? Lees dan het persbericht en bekijk de FAQ.

Would you like to read in English, please click here: Freedom of Information Coalition (FOIC) takes case to European court