Naar de inhoud Naar het menu

FRITZ!Box modems van AVM relatief goed beveiligd

nieuws/modem-security.jpg

In deze tijd van thuiswerken is een goede en veilige internetverbinding meer dan ooit noodzakelijk. Hoewel de meesten van ons trouw updates installeren voor desktops en laptops, is het van belang ook software updates te installeren op je modem/router. Deze staat immers 24/7 aan en is van cruciaal belang voor de veiligheid van je internetverbinding.  

Het Fraunhofer-Instutut für Kommunikation, Informationsverarbeitung un Ergonomie (FKIE) onderzocht 127 thuisrouters. Het onderzoek maakt duidelijk dat het merendeel van de leveranciers onvoldoende aandacht besteedt aan de beveiliging van hun producten. Geen enkele modem-leverancier komt perfect uit de test: alle geteste routers hebben beveiligingsproblemen. Bij 46 van de 127 onderzochte routers bleek dat de laatste software update van de fabrikant meer dan een jaar oud was. 

"Samengevat laat ons onderzoek zien dat alle routers kwetsbaarheden vertonen en geen enkele leverancier het op alle securityvlakken perfect doet. Er moet veel meer worden gedaan om thuisrouters net zo veilig te maken als desktops computers en servers", zeggen de onderzoekers. 

FRITZ!Box modems van Freedom

Hoe zit dat met de FRITZ!Box modems van Freedom? Wij leveren de FRITZ!Box modems van AVM bij onze internetverbindingen. AVM is een Duitse leverancier, die veiligheid serieus neemt. De onderzoekers vinden dat fabrikant AVM het op gebied van beveiliging beter presteert dan de andere leveranciers, maar ook in de modems van AVM zijn kwetsbaarheden aangetroffen. Freedom heeft contact met AVM over de beveiliging van de FRITZ!Box modems en assisteert waar mogelijk om firmware te testen. 

Het FKIE legt de verantwoordelijkheid voor beveiliging bij de fabrikanten; zij moeten veel vaker software updates beschikbaar maken. Natuurlijk is het aan de gebruikers om die updates daadwerkelijk te installeren.

Freedom zal haar klanten via de Freedom Nieuwsbrief attenderen op nieuwe software updates van AVM. We zullen toegankelijke helpdeskpagina's maken, zodat ook klanten met minder technische kennis de noodzakelijke software updates kunnen installeren.

Lees hier het gehele onderzoek

Controleer hier of AVM jouw type FRITZ!Box nog ondersteunt met nieuwe beveiligings-updates.