Naar de inhoud Naar het menu

Update over Delta en Open Dutch Fiber

Kort interview met Anco over de stand van zaken

nieuws/220805-delta-en-odf.png

Heel veel van jullie (lezers van deze nieuwsbrief) vragen ons hoe het nu toch zit met Delta en ODF. Daarom vroegen we Anco om een update.

Anco, hoe zit het nu precies met Delta en Open Dutch Fiber? Heb je ons al goed nieuws te melden?

Anco: We krijgen veel vragen bij Freedom over wanneer wij internet kunnen leveren over de netwerken van Delta en Open Dutch Fiber (ODF). Natuurlijk willen wij enorm graag toegang tot deze netwerken om meer mensen te kunnen bereiken met onze diensten. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan! We zijn wel al geruime tijd in gesprek met deze twee netwerkleveranciers.

Kun je ons iets meer vertellen over Delta?

Anco: Met Delta is er inmiddels een akkoord en gaan wij binnenkort starten met de koppeling. Dat betekent dat er software ontwikkeld wordt om onze systemen met elkaar te kunnen laten ‘praten’. Ook worden er in de datacentra fysieke koppelingen gemaakt om internetverkeer te kunnen afhandelen. We hopen dat dit jaar nog af te ronden, maar er zijn nog wel veel onzekerheden en het is nog te vroeg om echt een precieze datum te kunnen geven. Wel kunnen we zeggen… het komt eraan!

Ok. En ODF?

Anco: Met Open Dutch Fiber ligt het gecompliceerder. Hoewel we al geruime tijd onderhandelen heeft dat nog niet tot iets concreets geleid. De enige provider die nu wordt toegelaten op dit netwerk is T-Mobile. Dat vinden wij een slechte zaak. Daarom zijn we bijna geneigd ze 'Closed Dutch Fiber' te noemen. We zijn continu bezig om een opening te vinden om met ODF tot een oplossing te komen. Helaas, vooralsnog zonder resultaat. Dat er een dag komt dat we op dit netwerk actief worden is wel zeker, wanneer dat zal zijn is nog volledig onduidelijk.

Zodra er meer bekend is over Delta, ODF of andere glasvezelnetwerken, dan laten we het weten. Houd hiervoor onze nieuwspagina in de gaten of abonneer je op de nieuwsbrief