Naar de inhoud Naar het menu

Veilig(er) op vakantie, een paar tips!

nieuws/220330-vakantie.png

We gaan binnenkort weer massaal met zijn allen op vakantie. Allerlei goedbedoelde tips heb je waarschijnlijk al vaker gehoord, zoals sluit je ramen en deuren en zet een timer op je lamp. Maar heb je de volgende punten ook al op je checklist geschreven? 

  • Zet niet op social media dat je weggaat. Een inbreker kan hier ook lucht van krijgen en weet op deze manier precies wanneer hij kan toeslaan, namelijk tijdens jouw vakantie. 
  • Zorg dat je post uit de brievenbus wordt gehaald, niet alleen omdat ook dit voor een inbreker kan betekenen dat je niet thuis bent, maar ook omdat deze  veel (persoonlijke) informatie over jou bevat. 
  • Verstop niet alleen waardevolle spullen zoals een laptop of sieraden. Maar zorg dat ook je informatie een veilig plekje krijgt. Jouw persoonlijke data en informatie zijn immers ook waardevol! 

Zo, lijstje afgewerkt, tijd om op vakantie te gaan! Maar wacht nog even voordat je helemaal relaxt achterover gaat zitten met een lekkere cocktail in je hand. Ook op vakantie is het handig aan een aantal dingen te denken. We sommen ze hier voor je op:

  • Ga niet zomaar op een gratis publiek wifi-netwerk van bijvoorbeeld een restaurant of een plek in de stad, deze zijn vaak onbeveiligd. Heb je écht wifi nodig en kun je niet anders? Gebruik dan VPN, zie de tip van Sébas
  • Lijkt het wifi-netwerk gratis, omdat je erop kunt door ‘alleen’ even je gegevens in te vullen of te koppelen met een social media platform? Via die weg kan de partij die je wifi aanbiedt precies zien wie je bent. Zo gratis is het dus niet, je betaalt dan namelijk met jouw gegevens. 
  • Ga na of je wifi nodig hebt. In landen die vallen onder de Europese Unie (EU) hoef je geen extra kosten te betalen voor ‘roaming’. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Zet in dit geval in je instellingen wel je ‘roaming’ aan, anders kun je niet internetten in het buitenland. Reis je buiten een EU-land en wil je voorkomen dat je internet aanstaat, zet dan je gegevensverbinding en roaming uit.
  • Ga na of je datalimiet aanstaat. Je datalimiet geeft de grens aan van de hoeveelheid internet die je op je mobiele abonnement kunt gebruiken. Stel dat je een mobiel internetabonnement hebt van 2 GB per maand, dan kun je instellen dat je niet boven die 2 GB internet wilt uitkomen. Kom je erboven, dan kost het namelijk extra geld.  
  • Reis naar een ander land in de Europese Unie en wil je gebruikmaken van het internet, maar ben je zuinig op je dataverbruik? Download dan van te voren alvast je favoriete serie of film die je eventueel wilt kijken, van jouw entertainment aanbieder. 

Fijne vakantie!