Naar de inhoud Naar het menu

Versleutel je internetverbinding met een VPN

nieuws/220527-vpn.png

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een programma dat je kunt installeren op je computer, smartphone, laptop of tablet. Het zorgt voor een versleutelde en veilige verbinding tussen het apparaat dat je gebruikt en het internet. Deze anonimiteit kan handig en veilig voor je zijn. We leggen je graag uit waarom!

Tekst gaat verder onder het filmpje van Sébas.

Veiliger online
Wanneer je gebruikmaakt van een VPN, dan worden alle gegevens die je verzendt of invult versleuteld. Dit kunnen bijvoorbeeld je adres en creditcardnummer zijn, wanneer je iets online besteld of de gegevens die je gebruikt om in te loggen. Mocht een hacker proberen jouw gegevens te stelen, dan ontvangt hij (in de meeste gevallen) alleen maar onleesbare informatie.

Anoniemer online
Wanneer je je op het internet begeeft, gebruik je een IP-adres. Een IP-adres is eigenlijk je digitale woonadres. Wanneer je je apparaat verbindt met een VPN en op internet zit, lijkt het voor de buitenwereld alsof je een ander digitaal woonadres hebt. Bovendien word je locatie ook verborgen. Dat maakt je dus anoniemer online!

Daarnaast kun je er als klant bij Freedom voor kiezen jouw surfgedrag te versleutelen. De URL die je bezoekt is dan niet zichtbaar wanneer deze wordt onderschept door een hacker met kwade bedoelingen. Je leest er hier meer over.

Welke VPN kun je gebruiken?
Afhankelijk van jouw wensen kun je kiezen voor een geschikte VPN. Je kunt je bij het maken van je keuze afvragen of je bijvoorbeeld de VPN-software op meerdere apparaten wilt gebruiken. Daarnaast is het van belang te kijken of de VPN-software beschikbaar is voor jouw type besturingssysteem, zoals MacOS (Apple), Android of Windows. De Consumentenbond heeft alvast wat voorwerk voor je verricht en een overzicht gemaakt van VPN-aanbieders met servers in Nederland en gunstige privacy-voorwaarden. Daarnaast hebben ze bij het maken van de lijst ook gelet op nog een aantal andere belangrijke selectiecriteria. Je vindt de informatie en lijst hier.

Wel handig, maar dan ben je er nog niet ;-)
Wanneer je een VPN gebruikt zorgt dat ervoor dat je veiliger en anoniemer bent online. Maar je bent er dan nog niet! Je kunt het eigenlijk vergelijken met het hebben van winterbanden. Het is een stukje veiliger wanneer je de weg op gaat tijdens winterweer, maar je kunt nog steeds in een slip raken.

Heb je een VPN dan ben je nog steeds kwetsbaar voor malware, fraude en andere manieren om gehackt te worden. De kans op ingebouwde achterdeurtjes voor bedrijven of de overheid is bij sommige VPN’s bovendien groter, omdat de aanbieder uit een land komt zoals de Verenigde Staten of innig met dat land samenwerkt. Bovendien is het van belang dat je je realiseert dat je de anonimiteit doorbreekt voor een bepaalde dienst of website wanneer je daar inlogt.

Het beste advies dat we kunnen geven is dus om goed onderzoek te doen naar de VPN die bij je past, beveiligingssoftware te installeren en oplettend te blijven bij bijvoorbeeld het openen van een e-mail of link.