Naar de inhoud Naar het menu

"Wij kennen het geheim van Google!"

En Google kent al jouw geheimen...

nieuws/220511-google-knows-02.png

Google weet meer van je dan je denkt. Bij Freedom zijn we zoals je weet fel gekant tegen het online tracken, tracen en profileren van internet gebruikers. We schreven hier laatst ook al wat over in het kader van de DSA wetgeving die dichterbij komt; massa surveillance is gevaarlijk en niet alleen als het de staat is die het doet.

Hoeveel Google wel niet van ons weet heeft Leah Elliott laagdrempelig weergegeven in een strip. Elliott is striptekenaar en digitale rechten activist. Omdat haar strip alleen in het Engels en Duits beschikbaar is en omdat dit een onderwerp is dat ons na aan het hart ligt, hebben we het eerste deel van de reeks hieronder samengevat. 

Contra Chrome
In de strip Contra Chrome beschrijft ze hoe de internetbrowser van Google de afgelopen tien jaar een bedreiging is geworden voor de privacy van gebruikers. Interessant detail is dat ze hier de vorm gebruikt van Scott McCloud’s Chrome strip uit 2008. In opdracht van Google wordt hierin de browser voorgesteld en de techiek erachter beschreven.

Leah heeft het nu, 12 jaar later, over een ‘broodnodige update’ na de introductie. Ze legt de werking van de controversiële browser bloot en geeft een uitgebreid beeld op 's werelds meest gebruikte ‘surveillance tool’ in 5 delen.

Hierbij het eerste deel:
Omdat de strip niet beschibaar is in het Nederlands, hebben we een samenvatting gemaakt. Wil je direct naar de strip in het Engels, die vind je onderaan deze pagina.

De introductie wordt gedaan door Scott McCloud. Dat is natuurlijk niet geheel toevallig, aangezien zijn strip in 2008 ook de introductie was voor Google Chrome. Het was zelfs een waar internetfenomeen, omdat dit het enige stukje informatie was dat op het internet te vinden was over Chrome. In het origineel wordt de werking van Chrome uitgelegd. In 2022 vind Leah Elliott het wel eens tijd voor een update...

Samenvatting in het Nederlands
Sinds 2008 heeft de browser een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het is sinds 2012 met meer dan 2 miljard downloads zelfs de meest gebruikte internetbrowser. Opmerkelijk is toch wel dat het bedrijf 257 miljard dollar heeft omgezet met gratis software.

Het begint eigenlijk allemaal met - waar je begint met browsen - de zoekbalk. Oftewel de 'Omnibox' zoals ze ‘m bij Google noemen.

Gebruikers vertellen de browser dingen, die ze zelfs nog niet tegen hun beste vrienden zouden zeggen. En de zoekbalk van Chrome slaat al deze informatie met alle liefde voor je op! Je hoeft maar een letter te typen en al je zoekopdrachten uit het verleden worden aan je getoond.

Je zoekopdrachten geven een mooi beeld van je interesses en gedachten, maar mogelijk ook je seksuele- en politieke voorkeuren, symptomen van mogelijke ziekten en angsten. Je toetst het in de zoekbalk in en een nieuw stukje van jouw profiel is gemaakt. En helaas staat deze data niet alleen op jouw computer. Al deze informatie komt direct terecht bij de servers van Google. En hiervoor hoef je niet eens op enter te drukken! Alles wat je typt wordt direct opgeslagen. Gekscherend zou je het Google's ‘no return policy’ kunnen noemen.

Hoe gevoelig deze informatie ook is, zoals de naam van je ex, de dichtstbijzijnde abortuskliniek, de therapie die je wilt volgen, je persoonlijke ongemakken. Het ligt allemaal bij Google nog voordat je de enter-toets hebt ingedrukt. Alle woorden die je typt komen dus in jouw profiel terecht bij Google. We geven je een momentje om dit te laten bezinken... 
 

Sinds 2008 heeft Google miljoenen dollars uitgegeven aan zogehete 'additionele tracking' voor Chrome en Android (Google’s besturingssysteem). Als je de privacy policy leest van Chrome dan kom je erachter dat ze onder andere de volgende gegevens van je verzamelen:

  • Je IP-adres;
  • Je zoektermen;
  • De video’s die je kijkt;
  • De advertenties die je aanklikt;
  • De aankopen die je online doet;
  • De mensen waarmee je in contact komt online;
  • En veel meer, zelf spraak en audio informatie als je de audio diensten van Google gebruikt.

Met al deze data wordt een zeer compleet profiel van je opgebouwd. Eigenlijk een digitale versie van jezelf die Google dan weer verkoopt aan de hoogste bieder.

Voor een gemiddelde gebruiker van Google Chrome lijkt de browser het meest op een doorkijkspiegel. Jij denkt dat je het internet aan het browsen bent, maar in werkelijkheid zijn Google en anderen jou aan het browsen. Jouw data wordt verzameld zonder dat je je ervan bewust bent of mee akkoord gegaan bent. En mocht je trouwens denken dat de ‘incognito’ modus hier uitkomst biedt, dan moeten we je helaas teleurstellen.

Tech journalist Geoffrey Fowler schreef een stuk voor de Washington Post in 2019 en schrok zich een hoedje. In één week waren er 11.189 verzoeken van tracking cookies, welke Chrome klakkeloos zou hebben geaccepteerd, geblokt door zijn browser Firefox. Deze kleine bestandjes zijn haakjes voor bedrijven en Google om je surfgedrag te volgen en zo je profiel op te bouwen met informatie over je interesses, inkomen en persoonlijkheid. "Kan je dit niet uitzetten dan?", zul je je afvragen. Ja dat kan, maar helaas maar voor een deel. Zelfs als je niets accepteert en alles uitzet zijn er nog steeds niet te verwijderen bestandjes. En net als Android blijft Chrome constant informatie verzenden, zelfs als je helemaal niets typt of doet.

En dan te bedenken dat we het hier alleen nog maar over het gebruik van de Chrome browser hebben. Gmail, YouTube, Google docs, Google Maps, Google assistant en Google Nest (camera's, thermostaten en slimme deurbellen) hebben we dan nog even buiten beschouwing gelaten.

De andere delen, de versie in het Duits en alle bronvermeldingen zijn hier te vinden:
https://contrachrome.com/

De strip van Leah Elliott (deel 1)