Naar de inhoud Naar het menu

Anoniem(er) online zoeken

nieuws/220617-zoekmachines.png

‘Googlen’ is een werkwoord geworden en betekent: zoeken op het internet. Maar wist je dat je ook zonder Google kunt googlen? Er bestaan andere online zoekmachines die veiliger zijn in gebruik. 

We schreven kort geleden al een samenvatting van de strip van Leah Elliott over Chrome. Chrome is de browser die ontzettend veel gegevens van je verzamelt. De zoekmachines van onder andere Google, Bing en Yahoo doen precies hetzelfde. Deze zoekmachines houden jou en je zoekopdrachten nauwlettend in de gaten en verkopen alle informatie door.  

Met name Google is hier erg goed in. Zij weten precies wie je bent, wat je doet, wie je vrienden en familie zijn, wat je persoonlijke interesses zijn en waar je woont. Rekening houden met jouw privacy? Ho maar! Zorg daarom dat je een zoekmachine gebruikt, die jou niet terug brengt tot een bak vol data om door te verkopen. 

Tekst gaat verder onder de video 

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te zorgen dat een zoekmachine minder misbruik van je kan maken:

  1. Wijzig de instellingen van de zoekmachines, zodat minder of geen gegevens meer gedeeld worden;
  2. Gebruik een VPN;
  3. Maak gebruik van een kleinere en meer privacy-vriendelijke zoekmachine in plaats van  Google, Bing of Yahoo.

Filterbubbel
Vooral nummer 3 is erg belangrijk. Er ligt een groot gevaar op de loer wanneer we wereldwijd voornamelijk één zoekmachine gebruiken, zoals we nu doen met Google. Dat gevaar wordt ook wel de ‘filterbubbel’ genoemd. Het betekent dat de zoekmachine bepaalt welke zoekresultaten jij te zien krijgt. Dat gebeurt op basis van je profiel. Op deze manier kan het zijn dat jouw buurvrouw hele andere informatie ontvangt dan jij, terwijl jullie dezelfde zoekopdracht hebben ingetypt.

Zoekmachines hebben op die manier invloed op hun gebruikers. Je krijgt alleen informatie te zien die jouw mening of vermoedens versterken. De zoekmachine brengt andere informatie minder prominent naar voren. Dit heeft een polariserend effect met als gevolg een ondemocratisch klimaat. Om te zorgen dat je niet door één algoritme geleid wordt, kun je dezelfde zoekopdracht op verschillende alternatieve zoekmachines uitvoeren.

Een andere zoekmachine als alternatief voor Google
Er zijn verschillende alternatieve zoekmachines. Sébas noemde er al een paar in het filmpje. Welke zoekmachines waarborgen jouw online anonimiteit beter dan Google? Hieronder een paar op een rijtje. Meer weten over hoe de zoekmachines te werk gaan? De VPN gids schreef er een uitgebreid artikel over.

Heb je er eentje gekozen? Super! Stel je zoekmachine vervolgens in als standaardzoekmachine. Op de site van de Consumentenbond leggen ze uit hoe je dit doet voor bijvoorbeeld Startpage.