Naar de inhoud Naar het menu

Nieuwsbrief 45

1. Het digitaal onderwijs, dat moet en kan beter! 
Bij Freedom maken we ons veel zorgen over het feit dat kinderen tegenwoordig in het onderwijs al van jongs af aan een online account krijgen van een Amerikaans Big Tech bedrijf. Dankzij dit account kunnen gegevens worden verzameld, kan er een profiel worden opgebouwd en kan deze informatie worden doorverkocht. Je bent zodoende gemakkelijk in 'een hokje' te stoppen en ontvangt al jong en onwetend (vooral) informatie die volgens de Big Tech bedrijven relevant voor je is. De tijd van het ontdekken is voorbij... de grote bedrijven weten al eerder wie je bent dan jijzelf! Dat moet en kan beter en vandaar dat er een coalitie is opgericht en een manifest is opgesteld. Lees meer en teken de petitie...


2. Dank voor deze mooie uitslag!
Feest! Dankzij jullie is Freedom wederom verkozen tot 2e beste "Alles-in-1 provider" in de providermonitor van de Consumentenbond. Freedom glasvezel van de 4e naar de 3e plek gestegen.

Uit de test kwamen een aantal mooie cijfers naar voren. We zijn onwijs trots op de gemiddelde providerwaardering van een 9,8 voor DSL en een 9,6 voor glasvezel. En ook onze helpdesk scoort weer een mooie 8,7 gemiddeld. Over de kwaliteit van internet en telefonie zijn de deelnemers eveneens te spreken, voor beide diensten geven zij gemiddeld een 9.

Wil je voortaan ook meedoen als panellid met de providermonitor van de Consumentenbond? Klik dan hier voor meer informatie. 


3. Jouw mening telt! Vul de enquête televisie in
Hoewel jullie ons via de providermonitor hebben laten weten dat de tv-dienstverlening verbeterd is en daarmee de scores niet meer zo dramatisch zijn als ze waren, zijn wij nog steeds niet tevreden. Er zijn inmiddels verschillende verbeteringen doorgevoerd, maar we willen graag ons tv-product samen met Canal Digitaal nog verder verbeteren. En daar hebben we jullie hulp bij nodig!

Om te blijven optimaliseren en een goed beeld te krijgen van jullie ervaringen op dit moment, is er een enquête opgesteld. Wil je jouw televisie-wensen of -problemen graag doorgeven? Vul dan hier de enquête anoniem in.


4. Televisie verbeteringen en wijzigingen
Verbeteringen
Er is een nieuwe versie (9.2) beschikbaar voor WEB, Canal Digitaal App (Android mobiel en tablet, iOS mobiel, tablet en web), Portaal en Apple TV. Danzij deze nieuwe versie is het volgende toegevoegd of verbeterd: 

  • Een nieuwe ontdek-pagina wanneer je zoekt. 
  • Bij het bingewatchen hoef je niet meer voor elk programma je pincode in te voeren. Dit hoef je nog maar één keer te doen bij de start. Bingewatchen betekent dat je een aantal series of programma's achter elkaar kijkt.
  • Er hebben verbeteringen plaatsgevonden voor de Chromecast.
  • Er zijn een aantal problemen opgelost voor Apple TV. 

Een update voor Airplay zal plaatsvinden op 24 mei. Tot die tijd kun je het beste kijken via de Apple TV App of je Smart TV App. 

Daarnaast is het op dit moment niet mogelijk om via de tv-ontvanger individuele opgenomen afleveringen te verwijderen. Er wordt gekeken naar een oplossing. Je kunt de aflevering wel verwijderen via de Canal Digitaal app of livetv.canaldgitaal.nl.

Wijzigingen

  • Spike (101) heet voortaan Paramount 

5. Kijken bedrijven en de overheid straks toch online met ons mee?
Het zat er al even aan te komen en vorige week was het zover. De Europese Commissie presenteerde een nieuw voorstel, waarin zij online kindermisbruik streng willen aanpakken. Dat klinkt in eerste instantie natuurlijk fantastisch. Laat duidelijk zijn: wij zijn tegen kindermisbruik! Het voorstel dwingt bedrijven alleen om mee te kijken naar wat internetgebruikers met elkaar delen. Oftewel, de Europese Commissie wil van encryptie af. Wat betekent dit voor de vertrouwelijkheid van onze communicatie? En wat houdt het voorstel (eventueel) concreet in? Lees verder...


6. The Time is Now - Evenement Public Spaces
Deze week was Freedom aanwezig bij het evenement The Time is Now! van Public Spaces. Ter inspiratie hebben we een kort verslagje getypt van dag 1 van de conferentie. Ook noemen we hierin een aantal interessante initiatieven waar je aan kunt deelnemen als je wilt. Lees dus vooral verder! ;-)

Wil je liever luisteren of kijken? Binnenkort verschijnen alle opnames van de conferentie op de website van Public Spaces


7. "Wij kennen het geheim van Google!" 
En Google kent al jouw geheimen....

"Maar wat dan?", horen we je denken.

Bij Freedom zijn we zoals je weet fel gekant tegen het online tracken, tracen en profileren van internetgebruikers. We schreven hier laatst ook al wat over in het kader van de DSA wetgeving die dichterbij komt; massa surveillance is gevaarlijk en niet alleen als het de staat is die het doet. 

Hoeveel Google wel niet van ons weet heeft Leah Elliott laagdrempelig weergegeven in een strip. Elliott is striptekenaar en digitale rechten activist. Omdat haar strip alleen in het Engels en Duits beschikbaar is en omdat dit een onderwerp is dat ons na aan het hart ligt, hebben we het eerste deel van de reeks voor je samengevat. Lees meer...