Naar de inhoud Naar het menu

Freedom van provider tot nu

nieuws/211230-van-oprichting-tot-nu.png

Het is het einde van het jaar, tijd voor een kleine terugblik. Hier lees je deel 2 van de geschiedenis van Freedom "Freedom van provider tot nu".
Hierin wordt de periode 2020 t/m 2021 samengevat en vooruit gekeken naar 2022.

Deel 1 "Van persbericht tot provider" kan je hier teruglezen.

2020


Januari 2020: De eerste werknemers starten

Waar we begonnen met enkel vrijwilligers, wordt het nu echt serieus. De eerste werknemers starten bij Freedom Internet en het is tijd om een kantoorruimte te regelen. Het avontuur start vanuit Amstelveen, aan de Prof. W.H. Keesomlaan 12 om precies te zijn. Omdat we nog heel klein waren was het handig dat alle faciliteiten bij de huur in zouden zitten (denk aan meubilair, koffie, bedrijfsrestaurant, printer etc). We hebben daarom gekozen voor een bedrijfsverzamelpand genaamd M-Space.

25 februari 2020: De eerste internet aanvraag!

Op 25 februari vierden we een mijlpaal! Via onze zelfgebouwde orderstraat vroegen we de eerste internetverbinding aan voor Freedom Internet. Dit betrof uiteraard de verbinding voor ons eigen kantoor in Amstelveen.

3 maart 2020: Onze eerste oplevering

De eerste order is met succes opgeleverd! We kunnen nu als allereerste gebruikmaken van ons eigen internet ;-). Voor de aansluiting was er een KPN monteur nodig en deze werd uiteraard met open armen ontvangen. Sterker nog, de loper werd voor hem uitgelegd! 

9 april 2020: Freedom sluit aan bij 'Veilig tegen Corona'

Freedom maakt zich samen met andere actiegroepen sterk voor het belang van privacy op de website www.veiligtegencorona.nl. Nadat minister de Jonge aankondigingde dat de overheid actief apps in zou gaan zetten bij het bestrijden van de Corona-pandemie, verenigde verschillende initiatieven zich om het belang van privacy aan te tonen. Ze roepen met een petitie de minister op om in actie te komen.

1 mei 2020: Klanttest 128

De eerste klanten kunnen een internetverbinding aanvragen bij Freedom Internet! We hebben gekozen om te starten met een test waarbij we 128 klanten aannemen. De Founding Members kregen uiteraard voorang en konden meedoen met de test. In slechts 2 minuten heeft de eerste groep van 128 Founding Members zich aangemeld voor een internetverbinding. Zo snel als dit ging, gingen de voorbereidingen niet. Dat waren vaak lange, lange avonden..

8 mei 2020: De allereerste internetklant wordt aangesloten

Op 8 mei is het dan eindelijk zover. Ondanks de oplaaiende pandemie is onze allereerste internetklant is aangesloten!

15 mei 2020: Klanttest 256

Op 15 mei zijn we gestart met de 2e test. Ditmaal voor internet en optioneel televisie. Voor deze test hadden we 256 plekjes beschikbaar. Dit keer duurde het ietsje langer; we waren binnen 8 minuten uitverkocht.

3 juni 2020: Klanttest 512

Voor de derde test gooien we het over een andere boeg. Dit keer geen andere diensten, maar wel een ander medium, namelijk de nieuwe website. Waar de eerdere test intakes verliepen via een simpel aanmeldformulier zonder intelligentie, doorlopen de 512 testers ditmaal de volledig nieuwe online bestelstraat.

2 juli 2020: Klanttest 1024

Na een succesvolle 3e test is het tijd voor de volgende te introduceren dienst. Bij deze vierde test, testen we het bestellen van de monteursdienst en de achterliggende processen tot het maken van de afspraak met de klant. Natuurlijk is dit ook een mooie test om werkzaamheden van de monteurs te testen.

21 juli 2020: Klanttest 2048

Tijd voor de laatste test: test nummer 5! Ons basis portfolio is nu compleet door de introductie van het product 'bellen'. De limiet is gesteld op een maximum van 2048 bestellingen.

9 augustus 2020: Freedom behaalt ‘triple perfect’ op internet.nl

Freedom is de eerste Internet access provider in Nederland met de Triple Perfect Score op internet.nl. We scoorden de volle 100% in de website test, de mail test én in de verbindingstest. 

14 augustus 2020: Freedom zet zich in tegen real time bidding

Freedom support the privacy collective en komt in actie tegen real time bidding.


1 september 2020: Freedom verhuist naar Amsterdam

Op 1 september verhuisden we naar ons oude vertrouwde Amsterdam! We zitten in een (van binnen) prachtig pand met genoeg leefruimte aan de Tt. Melissaweg 23-25 (waar de zonneschermen uithangen). We 'wonen' tussen de kranen van Damen en worden omringd door de nautische industrie, met de NDSM werf op loopafstand. 

21 september 2020: terugroepactie TV-ontvangers

Freedom haalt alle Kaonmedia MZ-102 televisieontvangers uit het veld om ze om te ruilen voor Amino televisieontvangers. Er is veel gezegd en geschreven over televisie, maar de prestaties van de Kaonmedia tv-ontvanger waren écht onder de maat…

24 september 2020: alle klanttests zijn afgerond

Alle klanttests zijn afgerond. Vanaf nu kan en mag iedereen in Nederland die Freedom kan krijgen, Freedom bestellen. De winkel is nu echt open!

1 oktober 2020: introductie maatwerk hosting

Freedom biedt vanaf 1 oktober 2020 hostingdiensten aan voor de zakelijke markt. Daarvoor werken we samen met ProcoliX. De samenwerking richt zich op de zakelijke markt met maatwerkdiensten als managed hosting en colocation. 

10 oktober 2020: hosting coronamelder

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Freedom Internet gevraagd voor de hosting van website coronamelder.nl. Het ministerie koos voor Freedom vanwege het solide Freedom hosting platform dat extreme piekbelasting moeiteloos kan afhandelen.

11 november 2020: introductie F-Secure anti-virus software

Freedom is jarig en trakteert! Vanaf nu krijgt iedere Freedom klant een F-secure Safe licentie voor 5 apparaten.

24 november 2020: Freedom wint Computable Award!

Computable reikte voor de vijftiende keer de Computable awards uit. Freedom won in de categorie “Tech start-up van het jaar". Uit een longlist van 60 aanmeldingen kwam Freedom als winnaar uit de bus met een overweldigende 51% van de stemmen.

27 November 2020: Freedom sponsort petities.nl

Freedom sponsort petities.nl, hét platform in Nederland waar iedereen makkelijk en eenvoudig zelf een petitie kan starten, zoals wij ook ooit hebben gedaan ;-)
Het is zeer spijtig te noemen dat hun toenmalige sponsor abrupt de samenwerking heeft verbroken. 

2 december 2020: verzet tegen BREIN

Freedom verzet zich tegen BREIN. Stichting BREIN heeft bekendgemaakt dat zij weer eens naar de rechter stapt om internetproviders in Nederland zover te krijgen om e-mailadressen van klanten af te staan. Dit keer gaat het over een campagne gericht op uploaders van grote bestanden. E-mailadressen van klanten zijn persoonlijke gegevens. Freedom Internet geeft geen persoonlijke gegevens aan derden en verzet zich dus tegen deze actie van BREIN.

22 december 2020: upgrades voor de mail

Freedom heeft haar webmail voorzien van een nieuw jasje. Een mooi cadeautje voor elke gebruiker in de dagen rond kerst. De webmail wordt hierdoor een stuk toegankelijker en overzichtelijker. Daarnaast krijg je nu standaard 5 mailboxen en per mailbox 12 aliassen.

2021

10 maart 2021: Freedom ondersteunt Stimuleer Encryptie

Een beetje encryptie bestaat niet! Daarom ondersteunt Freedom het initiatief 'Stimuleer encryptie'.

3 mei 2021: 'Beste Alles-in-1 Provider' volgens Consumentenbond

Freedom wordt uitgeroepen tot 'Beste Alles-in-1 Provider' door de Consumentenbond met een gemiddelde van 8,3! Een unieke prestatie waar we supertrots op zijn. We hadden een mooi positie uiteraard wel als doel, maar om als nieuwe binnenkomer gelijk op de 1ste plek te eindigen hadden we niet voorzien!

4 mei 2021: introductie overstapservice

Freedom introduceert de overstapservice. De overstapservice is een dienst van vereniging COIN, waarbij verschillende providers zijn aangesloten. Die providers hebben een overeenkomst waarin is afgesproken dat zij voor elkaar een abonnement mogen opzeggen om het overstapproces voor de klant zo eenvoudig en soepel mogelijk te laten verlopen. 

28 mei 2021: introductie van GPON

Vanaf nu levert Freedom Internet over het GPON-netwerk. GPON is een moderne glasvezeltechniek van KPN waar we eerder nog niet over konden leveren, maar vanaf nu dus wel!

31 mei 2021: Freedom is trots op haar telefoniepartner

Providers zijn verplicht elke 24 uur aan Justitie te vertellen welke persoon bij een IP-adres en/of telefoonnummer hoort. Onze telefoniepartner VoIPGRID weigerde jarenlang gegevens aan te leveren wegens privacy. Zij werden afgelopen jaar echter genoodzaakt daar wel mee te beginnen vanwege dwangsommen van toezichthouder Agentschap Telecom. De provider heeft daarom via de rechter de veiligheid van de gegevens geprobeerd af te dwingen én met succes! De rechter heeft de telecomprovider namelijk in het gelijk gesteld.

16 juni 2021: Freedom start 2e crownfunding

Geïnteresseerden kregen de mogelijkheid ‘een stukje Freedom’ te kopen in de vorm van een certificaat. Daarmee helpen zij het missiegedreven bedrijf verder te groeien. Binnen korte tijd is het Freedom gelukt alle 16.000 certificaten te verkopen en daarmee het streefbedrag van vier miljoen euro op te halen. Een overweldigend succes! 


18 juni 2021: Freedom sluit zich aan bij de “Tracking Free Ads Coalition”

Freedom is aangesloten bij de 'Tracking Free Ads Coalition'. Het doel van deze coalitie is het verbieden van tracking cookies en andere volgtechnieken die worden ingezet, zodat je persoonlijke advertenties ontvangt. De coalitie is van mening dat onze persoonlijke gegevens nu al te lang en op te grote schaal verwerkt worden voor enkel marketingdoeleinden. Zij vinden dat we de controle weer terug moeten krijgen over onze persoonlijke gegevens. Freedom is het daarmee eens en ondersteunt de coalitie. We zijn dan ook heel blij dat er inmiddels in Brussel een paar grote stappen zijn gezet en dat tracking vrij adverteren steeds dichterbij komt.

1 september 2021: introductie shared webhosting

Freedom introduceert shared webhosting. Eind maart liet XS4ALL weten dat ze zouden stoppen met het aanbieden van deze dienst. Freedom heeft er mede om die reden voor gezorgd dat webhosting vanaf nu in het assortiment kan worden opgenomen. XS4ALL klanten kunnen zodoende overstappen naar webhosting van Freedom met de hoge kwaliteit en service die zij gewend zijn.

1 oktober 2021: deelname onderwijscoalitie

Freedom maakt zich zorgen over de rol en positie van ‘Big Tech’ in het publieke domein van het onderwijs. Samen met anderen wordt op dit moment hard gewerkt aan een manifest.

25 oktober 2021: 1ste Freedom ledenavond

Freedom organiseert haar eerste ledenavond in het Veur theater in Leidschendam. Anco blikt terug en kijkt vooruit samen met de online deelnemers en aanwezigen in het theater. Trots waren we dat Prof. Dr. Bart Jacobs gastspreker wilde zijn!

18 november 2021: Freedom start affiliate programma

Freedom start haar affiliate programma samen met AWIN. Normaal gesproken wordt hierbij zeer extensief gebruikgemaakt van cookies. Maar niet bij Freedom, want wij doen dit net even anders. Hoe? Dat lees je hier.

24 december 2021: het einde van een tijdperk

24 December gaat bij ons de boeken in als het einde van een tijdperk. XS4ALL stopt definitief door het dichtzetten van haar bestelstraat; niemand kan nu meer klant worden van XS4ALL. Daarmee is er ook gelijk een einde gekomen aan de actiegroep XS4ALL Moet Blijven. Het doel is immers niet behaald en het hoofdstuk is nu écht afgesloten. De volledige berichtgeving kan je teruglezen op de site van XS4ALL Moet Blijven. We zagen het al aankomen, maar het doet toch zeer. Freedom is namelijk opgericht uit liefde voor XS4ALL. 

En nu verder?

Onze roadmap is nog goed gevuld! We hebben ideeën te over, maar we kunnen niet alles tegelijk. De afgelopen twee jaar hebben we erg veel producten en diensten geïntroduceerd en deze kunnen nog heel goed geoptimaliseerd en uitgebreid worden. De komende tijd zijn we ook druk met het aansluiten van meerdere glasvezelnetwerken en belichters. Hierdoor wordt Freedom op steeds meer adressen beschikbaar. Door het aansluiten van andere belichters in voor ons bestaande gebieden, kunnen we ook in verschillende dure glasvezelgebieden wellicht de prijs van het internet naar beneden krijgen (hier word je dan vanzelf over ingelicht). Daarnaast wordt er al volop gewerkt aan de belbundel “Bellen Vrij NL” en het toevoegen en behouden van meerdere telefoonnummers bij het product 'bellen'. Verderop in het jaar zullen we ons ook buigen over (klein)zakelijke diensten en cloudopslag voor onze klanten.