Naar de inhoud Naar het menu

2023 – een terugblik van Freedom

nieuws/221230-terugblik.png

We kijken bij Freedom graag vooruit, maar soms is het ook goed om juist even stil te staan en terug te kijken naar alles wat je het afgelopen jaar gedaan hebt. Aangezien er bijna een jaar voorbij is, is het een mooi moment voor een terugblik! We hebben een mooi overzichtje voor je gemaakt. Lees je mee?

Freedom start proeftuin om de digitale kloof te dichten

Freedom ziet internet als een basisvoorziening waar iedereen recht op heeft. Freedom staat immers voor een open en veilig internet, dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. “Dat is het op dit moment niet. We hebben daarom direct toegezegd toen Stichting 48percent.org ons in 2021 vroeg mee te doen aan Proeftuin Digitaal Meedoen Westerkwartier. Dit project draagt bij aan onze missie en staat ons daarom op het Freedom-lijf geschreven.” Legt Anco uit. De proeftuin is na een uitgebreid vooronderzoek nu op zoek naar deelnemers. In dit artikel leggen we je meer uit over de proeftuin.

Freedom tekent vóór encryptie en tegen online kindermisbruik

Freedom heeft het afgelopen jaar zeker niet stilgezeten op het gebied van Public Affairs. Bovendien is Freedom aangesloten bij EuroISPA, zodat wij onze stem ook in Brussel kunnen laten horen. Samen met EuroISPA ondertekenden we een verklaring om het belang van encryptie te onderstrepen. En dat deden we omdat het heel hard nodig is. In de verklaring verzetten we ons tegen het ondermijnen van encryptie en tegen 'client side scannen'. Dit biedt namelijk geen effectieve oplossing in de strijd tegen de online verspreiding van kindermisbruik content.

Motie aangenomen stuur big tech de klas uit

De Kamer heeft in mei van dit jaar een motie aangenomen die ‘stuur big tech de klas uit’ heette. En dat is goed nieuws! In de motie wordt de overheid gevraagd onderzoek te doen naar alternatieven die op publieke waarden gebaseerd zijn en die als veilige diensten in de klas kunnen worden ingezet. Met het aannemen van de motie ziet de Kamer hier dus ook de noodzaak van in en dat is mooi. Freedom is blij met deze ontwikkelingen en ondersteunt de coalitie die zich inzet voor eerlijk digitaal onderwijs, CEDO. Ondersteun jij deze coalitie ook? Teken dan de petitie.

De rechtszaak van FOIC een update

In 2022 stapte Freedom met de coalitie ‘Freedom of Information Coalition’ (FOIC) naar de Europese Rechter vanwege een internetblokkade. Dit jaar gaven we regelmatig een update over de stand van zaken. Je kunt alle artikelen over de rechtszaak van FOIC teruglezen op deze pagina.

Steun de rechtszaak van The Privacy Collective tegen de illegale verkoop van je surfgedrag

We hebben het er al vaker over gehad: The Privacy Collective komt op voor de privacy van internetgebruikers. Dit doen zij o.a. door techreuzen Salesforce en Oracle voor de rechter te dagen. Deze bedrijven maken megawinsten door je surf- en klikgedrag aan derde partijen te verkopen. De rechtbank heeft de zaak niet in behandeling willen nemen. Daarom heeft de stichting namens miljoenen Nederlandse internetters hoger beroep ingediend. Om het hoger beroep te laten slagen werkt Freedom mee, maar we hadden ook jouw hulp nodig.

Petitie gestart: bescherm Nederlandse burgers tegen online tracking

Big tech verdient miljarden door massaal onze privacyrechten te schenden. De tracking technologie waarmee ze dat doen is voortdurend in ontwikkeling. Grote hoeveelheden persoonsgegevens van internetgebruikers worden daardoor nog sneller verzameld. De gebruikersprofielen worden vervolgens doorverkocht aan de hoogste bieder. Dit gebeurt allemaal achter onze rug om en vaak zonder geldige toestemming! The Privacy Collective is daarom met partners een petitie gestart: bescherm Nederlandse burgers tegen online tracking. Freedom heeft hieraan meegewerkt. Ons doel is een trackingverbod in het regeerakkoord. Teken hier de petitie.

Voor de 3e en 4e keer Beste uit de test

Het was dit jaar dubbel feest bij Freedom! Freedom Internet glasvezel is namelijk maar liefst 2 keer door de Consumentenbond uitgeroepen tot de Beste uit de Test ‘Alles-in-1 Provider’! In totaal staat de teller daarmee dus al op 4 keer winst. En daar zijn we enorm trots op!

Freedom is 4 jaar en viert het met de ledendag!

Op 11 november 2023 blies Freedom alweer 4 kaarsjes uit. En zoals elk jaar organiseerden we daarom ook dit jaar de ledendag. Een verjaardag is natuurlijk een mooi moment om terug te kijken en vooruit te blikken! Op de ledendag waren veel van onze fantastische teamleden aanwezig en dat maakte het gebeuren extra gezellig. Lees hier een korte samenvatting terug van de avond in Ede bij BITMeetMe.

Freedom heet vanaf zaterdag XS4ALL – de 1 aprilgrap van 2023

Een paar dagen voor 1 april deelden we een nieuwsbericht waarin we bekendmaakten dat KPN de merknaam XS4ALL aan ons zou schenken. Het merendeel had direct door dat het een 1 aprilgrap betrof, maar er waren ook honderden mensen die erin tuinden. “Mijn telefoon stond roodgloeiend met felicitaties”, meldde Anco.

Dat niet iedereen doorhad dat het een grap betrof bleek ook uit het feit dat er vele berichten binnenkomen via social media, fora en mailtjes aan de helpdesk. De meest gestelde vraag: ‘kan ik mijn XS4ALL e-mailadres behouden?’. Deze mensen moesten helaas teleurgesteld worden, want Freedom Internet behoudt echt haar eigen naam. 

De grap zorgde voor aardig wat gratis publiciteit en kwam zelfs terecht in een aantal mooie lijstjes:

Nationale Offline Dag

Nationale Offline Dag was een mooi moment om niet langer actief te zijn op de social media platforms van Meta: Facebook en Instagram. Hoewel er volop redenen zijn om deze platforms niet langer te gebruiken, waren er ook redenen om er toch op te blijven. Vorig jaar besloten we al te stoppen met adverteren op Facebook en Instagram. We raden je aan dat artikel te lezen voor meer informatie, maar in het kort komt het hierop neer: een groot bereik, de relatief lage kosten en effectiviteit wegen wat ons betreft niet op tegen het gebrek aan privacy, de oneerlijke marktwerking, verspreiding van nepnieuws en gebruikersprofilering.

We bleven echter nog wel actief op onze eigen pagina’s, voor onze vrienden en volgers. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te zorgen voor meer naamsbekendheid. We moeten toch een beetje blijven opvallen naast de KPN’s en Ziggo’s van deze wereld. Big Tech wordt bovendien gelukkig steeds meer aan banden gelegd. Toch bleef het knagen. De macht van de Big Tech is namelijk wat ons betreft nog steeds te groot. Meta blijft over de rug van hun gebruikers allerlei persoonlijke gegevens verzamelen, gebruiken en doorverkopen. Ze verzinnen slimme manieren om dit te bewerkstelligen en geld te verdienen. Freedom wil hier zo weinig als mogelijk aan deelnemen, bijdragen of onderdeel van uitmaken en heeft daarom besloten de volgende stap te zetten: we stoppen met Facebook en Instagram.

De internetsnelheid van een abonnement, hoe zit dat?

Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We worden er steeds meer afhankelijk van. Dat betekent dat stabiel maar ook een sneller internet belangrijk is. Met de komst van glasvezel is het internet aanzienlijk verbeterd. Je kunt bij een glasvezelinternetabonnement ook kiezen voor een hogere internetsnelheid dan bij DSL of kabel. 1 Gbit/s is vaak de hoogst aangeboden snelheid, maar er zijn ook abonnementen waarbij je kunt kiezen voor 100 Mbit/s. Wat houdt internetsnelheid in, wat kun je ermee en waarom haal je - in het geval van een 1 Gbit/s abonnement - niet altijd die volledige snelheid? Het was tijd om hier wat dieper op in te duiken!  

Strategische samenwerking met TriNed

Freedom Internet en TriNed sloegen dit jaar de handen ineen en zijn een strategische samenwerking aangegaan. Samen maken we ons sterk tegen het commerciële geweld van de grote vier internetproviders in Nederland. De concurrentie is hevig. De vier grote providers gooien miljoenen in de strijd om extreme kortingen te bieden en met grootschalige marketing- en salescampagnes zoveel mogelijk klanten te verleiden. Samenwerken is hét middel om weerstand te bieden

Freedom stond weer op een groot aantal glasvezelmarkten

Regelmatig wordt er op nieuwe plekken in Nederland glasvezel aangelegd. Bewoners van die regio hebben dan vaak keuze uit een aantal internetproviders. Op deze manier is er voor iedereen een passend abonnement. In de meeste gevallen organiseert het netwerk voor deze nieuwe gebieden een glasvezelmarkt of organiseren de providers zelf een infodag. Freedom was het afgelopen jaar daarom ook weer op een groot aantal glasvezelmarkten/informatieavonden te vinden; maar liefst 75 keer rukten we uit met onze roll-up banners en flyers om mensen te informeren!

Internetverbinding via FiberCrew

Freedom levert sinds dit jaar ook glasvezel via de belichter Fiber Crew over het netwerk van KPN. Je ontvangt hier al een internetverbinding van 1 Gbit/s voor slechts 51 euro per maand. Fiber Crew is actief in Amersfoort, Almere, Hilversum, Soest, Leusden, Baarn, Lelystad, Nijkerk, Veenendaal en Hilversumse Meent. Zodra er meer gebieden worden toegevoegd, dan laten we het jullie weten!

Freedom is aangesloten op het netwerk van Open Dutch Fiber

Een van de belangrijkste punten op onze to do lijst in 2023 was de aansluiting op het netwerk van Open Dutch Fiber. Dit punt kunnen we sinds kort van onze lijst schrappen, want je kunt nu vanaf nu een (pre-)order plaatsen.

Let op: nog steeds geldt dat we alleen in de gebieden kunnen leveren waar nu minimaal één jaar of langer het glasvezelnetwerk van ODF ligt en actief is. Dit betekent dat de exclusiviteit, waarbij Odido (voorheen T-Mobile) als eerste en enige provider internet mag leveren, in deze gebieden voorbij is. Je leest er meer over in een eerder nieuwsbericht.

We snappen dat dit ook wat vragen oproept en vandaar dat we in dit artikel de meest gestelde vragen beantwoorden. Bovendien zijn er nog een aantal informatieavonden gepland.

Pre-order nu ook beschikbaar in gebieden waar DELTA al ligt

Het team van Freedom is afgelopen jaar o.a. hard bezig geweest met de technische implementatie van Freedom op het DELTA Fiber netwerk. De testperiode werd met succes afgerond en om daarom is het nu ook mogelijk in de gebieden waar DELTA Fiber al ligt een pre-order te plaatsen. De pre-orders worden in kleine groepjes door Freedom doorgezet. Per mail zal dan binnen een paar dagen na het doorzetten een plandatum worden gecommuniceerd.

Doe de postodecheck om te kijken welke abonnementen we op jouw adres leveren. Heb je al een abonnement bij Freedom, maar wil je deze graag wijzigen, ga dan naar deze pagina voor meer informatie.

Het tv-dilemma

Bij Freedom krijgen we veel vragen over televisie en waarom wij gekozen hebben voor Canal Digitaal als tv-dienst. Niet iedereen begrijpt die keuze. Het was daarom tijd om in de pen te klimmen en wat meer informatie te geven over de keuze van deze televisieaanbieder. In het artikel leggen we onder andere uit welke aspecten er voor een internetprovider bij komen kijken wanneer je televisie wilt leveren over een internetverbinding.

TV Standaard, TV Compleet & CANAL+

Het aanbod van het tv-abonnement bij Freedom is dit jaar veranderd. Zo kun je nu kiezen uit het abonnement TV Standaard of TV Compleet. Het verschil tussen deze abonnementen? Bij TV Compleet ontvang je naast de inhoud van TV Standaard ook ESPN en kun je opnemen tot 100 uur in de Cloud.

Daarnaast heeft Canal Digitaal recent de streamingdienst CANAL+ beschikbaar gemaakt voor alle nieuwe en bestaande klanten met een televisieabonnement. Dat betekent dat je vanaf nu naar nog meer films en series kunt kijken.

Zo zie je maar, dit jaar is er weer een hoop gebeurd. Maar er staat nog steeds genoeg op jullie en ons wensenlijstje! We gaan ook in 2024 zeker niet stilzitten. Binnenkort geven we je wat meer informatie over wat er op onze planning staat.